Tradiční řemeslo z Edremitu: Kouzlo výroby olivových mýdel

Jednou z nejvýznamnějších tradic v této oblasti je výroba tradičních olivových mýdel, které jsou známé po celé zemi.
Tradiční řemeslo z Edremitu: Kouzlo výroby olivových mýdel
Edremit je malebné město nacházející se na západě Turecka, v provincii Balıkesir. Jednou z nejvýznamnějších tradic v této oblasti je výroba tradičních olivových mýdel, které jsou známé po celé zemi.
Výroba olivových mýdel v Edremitu sahá až do osmanské éry, kdy byly mýdla používána pro osobní hygienu a praní prádla. Dnes jsou tato mýdla stále vyráběna ručně pomocí tradičních postupů.

OLIVOS - tradiční mýdla

Samotný proces výroby tradičních olivových mýdel v Edremitu začíná sběrem zralých oliv. Ty se poté ručně roztřídí podle velikosti a kvality a poté se olivy nasekají na menší kusy.
Tyto kusy oliv se poté umístí do mlynů na olivy a jsou důkladně rozmixovány, aby se z nich uvolnil olej. Tento olej se poté převede do velkých měděných kastrolů, kde se smísí s hydroxidem draselným a vodou.
Tento proces se nazývá saponifikace a je to chemická reakce, která přeměňuje olej a hydroxid na mýdlo a glycerin. Směs se poté za stálého míchání vaří na ohni po dobu až několika hodin, dokud se nedosáhne správné konzistence.

Po vaření se směs přemístí do forem a nechá se ztuhnout po dobu několika dnů. Poté se mýdlo vyjme z forem a ručně se nařeže na požadované velikosti a tvary. Nakonec se mýdlo nechá sušit na slunci po dobu až několika týdnů, dokud není úplně ztuhlé.

Tradiční olivová mýdla z Edremitu mají mnoho výhod pro pokožku. Jsou hypoalergenní, což znamená, že jsou šetrná k citlivé pokožce a pomáhají udržovat pokožku zdravou a hebkou.

Tato mýdla jsou vyráběna v různých tvarech a velikostech a jsou často balena do ručně vyrobených papírových obalů, které zdobí klasické turecké vzory. Jsou také oblíbenými suvenýry pro turisty, kteří přijíždějí do této oblasti.

V Edremitu se každoročně koná tradiční festival olivových mýdel, kde mohou návštěvníci ochutnat různé druhy mýdel a sledovat tradiční výrobu. Festival také přináší spoustu dalších aktivit, jako jsou výstavy umění a řemesel, koncerty a ukázky tradiční turecké kuchyně.
 

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky