Tradiční řemeslo z Edremitu: Kouzlo výroby olivových mýdel

Jednou z nejvýznamnějších tradic v této oblasti je výroba tradičních olivových mýdel, které jsou známé po celé zemi.
Tradiční řemeslo z Edremitu: Kouzlo výroby olivových mýdel
Edremit je malebné město nacházející se na západě Turecka, v provincii Balıkesir. Jednou z nejvýznamnějších tradic v této oblasti je výroba tradičních olivových mýdel, které jsou známé po celé zemi.
Výroba olivových mýdel v Edremitu sahá až do osmanské éry, kdy byly mýdla používána pro osobní hygienu a praní prádla. Dnes jsou tato mýdla stále vyráběna ručně pomocí tradičních postupů.

OLIVOS - tradiční mýdla

Samotný proces výroby tradičních olivových mýdel v Edremitu začíná sběrem zralých oliv. Ty se poté ručně roztřídí podle velikosti a kvality a poté se olivy nasekají na menší kusy.
Tyto kusy oliv se poté umístí do mlynů na olivy a jsou důkladně rozmixovány, aby se z nich uvolnil olej. Tento olej se poté převede do velkých měděných kastrolů, kde se smísí s hydroxidem draselným a vodou.
Tento proces se nazývá saponifikace a je to chemická reakce, která přeměňuje olej a hydroxid na mýdlo a glycerin. Směs se poté za stálého míchání vaří na ohni po dobu až několika hodin, dokud se nedosáhne správné konzistence.

Po vaření se směs přemístí do forem a nechá se ztuhnout po dobu několika dnů. Poté se mýdlo vyjme z forem a ručně se nařeže na požadované velikosti a tvary. Nakonec se mýdlo nechá sušit na slunci po dobu až několika týdnů, dokud není úplně ztuhlé.

Tradiční olivová mýdla z Edremitu mají mnoho výhod pro pokožku. Jsou hypoalergenní, což znamená, že jsou šetrná k citlivé pokožce a pomáhají udržovat pokožku zdravou a hebkou.

Tato mýdla jsou vyráběna v různých tvarech a velikostech a jsou často balena do ručně vyrobených papírových obalů, které zdobí klasické turecké vzory. Jsou také oblíbenými suvenýry pro turisty, kteří přijíždějí do této oblasti.

V Edremitu se každoročně koná tradiční festival olivových mýdel, kde mohou návštěvníci ochutnat různé druhy mýdel a sledovat tradiční výrobu. Festival také přináší spoustu dalších aktivit, jako jsou výstavy umění a řemesel, koncerty a ukázky tradiční turecké kuchyně.
 

Související recepty a články

ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
Kdo z nás by nechtěl mít v létě bronzově opálenou pleť, připadáme si hned tak nějak zdravější, vitálnější a...
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši. Se všemi těmito aspekty je...
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
Originální barevná řada péče o tělo a vlasy s ingrediencemi z čisté přírody v BIO kvalitě. Orientální mák a jiskřivé...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky