Ženy i muži mají své dny

Dva kamarádi na balkóně s doutníčkem a drinkem, uvolněná atmosféra letního večera. Jak to vypadá, když muži mají „své dny“, viděla ve známé reklamě asi většina z nás.
Ženy i muži mají své dny
Stejně tak, jako většina z nás zná popularizaci těchto dnů ve spojitosti se ženami – bolesti, nevolnosti, hysterie, deprese. Zatímco ženy po ukončení menstruace prožívají „své dny“ volume 2 v podobě všudypřítomně propírané menopauzy, zdá se, že stejně staří muži si zřejmě v těžké pohodě dál popíjejí na balkóně.

andropauza-blog1-(1).png

A je to opravdu tak?

I mužské tělo se mění
Proměnám ženského těla i psychiky, které souvisejí s obdobím menopauzy neboli přechodu, je v poslední době věnovaná dostatečná pozornost. Kromě podrobně zpracovaných projevů této životní etapy, je dostupná i podpůrná péče v podobě farmaceutik, nebo doplňků stravy.  Jeden z nich, Liftea Hormonální komfort, najdete také na našem e-shopu. 

Téma andropauzy („mužského přechodu“) se však otevírá poměrně váhavě, ačkoliv k poklesu hladiny testosteronu, který je pro andropauzu charakteristický, dochází už po 30. roce věku. Jeho hladina ale klesá velmi pozvolna a příznaky nedostatku se obvykle projevují mezi 50. až 55. rokem. Protože je obecné povědomí o andropauze nižší, muži často její symptomy přičítají jiným příčinám.  V horším případě je neřeší vůbec, a tím výrazně snižují kvalitu svého života.

Hormonální změny v mužském těle s sebou přitom nesou nepříjemné příznaky srovnatelné s potížemi žen ve stejném věku. Pokles energie, rozkolísaná psychika až deprese, potíže se soustředěním, nespavost nebo i ztráta motivace pro život. Tohle všechno jsou vnitřní problémy, s nimiž se muži v andropauze mohou potýkat. Z fyzických příznaků andropauzy je typický přírůstek na váze, ztráta svalové hmoty, gynekomastie (růst prsou), větší náchylnost ke zlomeninám kostí, problémy s erekcí, ztráta libida, v ojedinělých případech i neplodnost.

andropauza-blog1-(2).png


Andropauza. Už je to tady?
Pozorujete na sobě většinu uvedených příznaků v kombinaci s tím, že jste nedávno oslavili 50. narozeniny? Je dobré zpozornět a zavést postupnými kroky změny v životním stylu.
  • Začněte úpravou jídelníčku. Nemusíte držet drastickou dietu. Jako první krok stačí zařadit dostatek potravin, které podporují přirozenou tvorbu testosteronu. Velmi prospívá kořenová a škrobovitá zelenina (brambory, mrkev, celer, tuřín, nebo batáty). Vyhněte se ztuženým tukům a fast-foodu a zvyšte příjem tuků prospěšných  - jako je olivový, kokosový nebo avokádový olej.
 
  • Věnujte pozornost obsahu bílkovin. Optimální pro muže v andropauze je alespoň 30 % denního příjmu potravy.
 
  • Užívejte doplňky stravy. Správně zvolené minerály a vitamíny dokážou potíže související s andropauzou zmírňovat. Mezi nejdůležitější prvky pro tvorbu testosteronu patří selen, hořčík, zinek, vitamín D, vitamín H, vitamín C, vitamín B6 a B9, nebo K2.
   
  • Zvykněte si na zdravou míru pohybu. Pokud jste nesportovali dosud, nevrhejte se rovnou do vrcholových výkonů. S pohybem začínejte postupně, ideálně pravidelnou chůzí. A naopak – jestliže jste se celý život sportu věnovali s vyšší intenzitou, je andropauza obdobím, kdy je vhodné přehodnotit, nakolik vám vysoký fyzický výkon ještě prospívá.

Jestliže jsou potíže i po úpravě životního stylu výraznější a přetrvávají, je na čase požádat o odbornou pomoc a navštívit lékaře.

andropauza-blog1-(3).png

Muži nemají svého gynekologa
Většina mužů problém „mužského přechodu“ neřeší nejen kvůli nedostatku informací, ale také proto, že na rozdíl od žen nemají svého gynekologa. První cesta, když příznaky andropauzy přesáhnou úroveň komfortu, má tedy vést do ordinace praktického lékaře.  Stejně jako u žen se potíže s andropauzou mohou řešit (po laboratorním zjištění hladiny hormonů) hormonální substituční terapií. Ta ale není vhodná pro každého, nemají ji užívat například muži s rizikem nádorových onemocněním, při nemocech cév či diabetu. Vždy by měla jít ruku v ruce se změnou životního stylu.

Návštěva lékaře je důležitá proto, že lékař zjistí, zda se nejedná o vážné onemocnění. Muži po padesátce by měli svému zdraví věnovat zvýšenou pozornost, protože roste náchylnost k onkologickým a cévním onemocněním, problémům s klouby, vysokému krevnímu tlaku nebo k cukrovce.

O andropauze se mluví
Vzhledem k tomu, že nástup menopauzy u žen časově zhruba kopíruje andropauzu u mužů, může mlčení ohledně „mužského přechodu“ způsobit v některých domácnostech peklo. Zvlášť, když jsou partneři podobně staří, a tudíž zároveň procházejí smrští psychického i fyzického přetížení a změn. Nemluvě o tom, že u pozdních rodičů do tohoto období vstupuje puberta dospívajících potomků.
  • Upřímná komunikace je zřejmě jediná a nejúčinnější cesta, jak tímto obdobím projít, aniž byste zraňovali jeden druhého nebo váš vztah zůstal v troskách.

 


Proto seberte odvahu a mluvte spolu. Svěřte se jeden druhému, co se s vámi děje a jak se cítíte. Beze studu, ale také bez ironie či sarkasmu. Můžete se navzájem motivovat a podpořit a náročné situace zvládnout společně. S tímto přístupem je pravděpodobné, že nakonec díky vzájemné otevřenosti a důvěře, ozdravíte životní styl celé rodiny a posílíte i vaše partnerství.

Související recepty a články

Hormonální komfort: kombinace bylin pro ženy v každém věku
Hormonální komfort: kombinace bylin pro ženy v každém věku
Takřka každá žena dobře ví, že hormony umí pořádně potrápit. Nejdříve přijde na řadu otravný premenstruační syndrom...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky