Třezalka tečkovaná

Přírodní poklad pro zdraví a duševní pohodu.
Třezalka tečkovaná
Od pradávna se lidé spoléhají na sílu přírody při hledání léčby a zlepšení svého zdraví. Jedním z příkladů této moudrosti je rostlina nazývaná třezalka (Hypericum perforatum), která se v tradiční lidové medicíně využívá již po staletí. Třezalka je známá pro své léčebné účinky na fyzické i duševní zdraví, a díky svým přirozeným složkám se stala oblíbeným přírodním doplňkem stravy i lékem.


trezalka-blog1.png

Botanický pohled na třezalku

Třezalka je bylina patřící do čeledi třezalkovité (Hypericaceae) a je rozšířená v mírném podnebném pásu. Charakteristickým znakem třezalky jsou drobné žluté květy s množstvím tyčinek, které obsahují olejnaté žlázky s léčivými látkami. Její listy jsou protkány drobnými dírkami, které obsahují hypericin a další sloučeniny.

Léčebné účinky třezalky
  1. Antidepresivní účinky: Možná nejznámějším účinkem třezalky je její schopnost působit jako přírodní antidepresivum. Různé studie naznačují, že složky obsažené v třezalce, jako je hypericin a hyperforin, mohou ovlivnit hladiny neurotransmiterů, zejména serotoninu, dopaminu a noradrenalinu, které hrají klíčovou roli v regulaci nálady a emocí.
  2. Podpora kognitivního zdraví: Některé výzkumy naznačují, že třezalka může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako je paměť a koncentrace. To může být dáno schopností třezalky snižovat záněty a působit jako antioxidant.
  3. Léčba kožních problémů: Třezalka se tradičně používá také k léčbě různých kožních problémů, včetně popálenin, ran, vředů a ekzémů. Olej z třezalky se aplikuje lokálně na postiženou oblast a může pomoci urychlit hojení a zmírnit zánět.
  4. Relaxace a zlepšení spánku: Mnoho lidí také používá třezalku jako přírodní prostředek k relaxaci a zlepšení spánku. Účinky třezalky na náladu mohou pomoci snížit stres a úzkost, což zase přispívá k lepšímu spánku.



    Pro pozitivní náladu
    Třezalka
    Třezalka
    Liftea
    Třezalka
    30 tablet
    145 Kč
    skladem


     

Důležité upozornění a doporučení
Přestože má třezalka řadu potenciálních zdravotních výhod, je důležité si uvědomit několik klíčových bodů:
  • Interakce s léky: Třezalka může ovlivňovat metabolismus některých léků, zejména antikoncepčních pilulek a antidepresiv. Je důležité konzultovat užívání třezalky se svým lékařem, zejména pokud užíváte jiné léky.
  • Fotosenzitivita: Někteří lidé mohou být citliví na sluneční záření při užívání třezalky, což může způsobit spáleniny. Doporučuje se používat opalovací krém a chránit pokožku před přímým slunečním zářením.
  • Dávkování a kvalita: Při výběru třezalkových přípravků je důležité dbát na kvalitu produktu a dodržovat doporučené dávkování. Různé přípravky mohou obsahovat různé množství účinných látek.

Související recepty a články

ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
Kdo z nás by nechtěl mít v létě bronzově opálenou pleť, připadáme si hned tak nějak zdravější, vitálnější a...
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši. Se všemi těmito aspekty je...
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
Originální barevná řada péče o tělo a vlasy s ingrediencemi z čisté přírody v BIO kvalitě. Orientální mák a jiskřivé...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky