(Předvánoční) úklid zdravě, hravě a ekologicky

(Předvánoční) úklid zdravě, hravě a ekologicky
Pokud o sebe pečujete přírodní kosmetikou, pravděpodobně používáte i ekologické čisticí prostředky. Chceme-li se totiž vyhnout chemii, jde to ruku v ruce. Čističe si sice přímo neaplikujeme na pokožku či vlasy, ale pokud v domácnosti využíváme ty neekologické, mají na naše zdraví stejně negativní vliv jako kosmetika plná chemického koktejlu.

Jakto? Možná si to neuvědomujeme, ale výpary z čističů dýcháme, dotýkáme se ošetřených povrchů (a pak třeba rovnou saháme na jídlo) a pokožku vystavujeme látkám, kterých bychom se vědomě nikdy nedotkli. Mezi ně patří třeba ropné deriváty, kyseliny, amoniak, fosfáty nebo žíraviny. A pokud jste doteď ekologickou drogerii nepoužívali, po přečtení předchozí věty možná začnete. Tedy pokud si nechcete natírat kuchyňskou linku a podlahy amoniakem…😊
 
„Neekologickým čisticím prostředkům plným agresivních chemických látek by se měli vyhnout zejména alergici, astmatici a rodiny s malými dětmi.“
 

ECOS3: Šetřme naše zdraví i přírodu!

Velký předvánoční úklid je v mnoha rodinách „tradicí“, a tak je ideální čas seznámit se s řadou eko čističů ECOS3 od tureckého výrobce Ekokimya. Produkty ECOS3 obsahují jen přírodní látky, které se dokážou v přírodě samovolně rozložit a díky tomu ji neznečistit. Ve složení výrobků nenajdete kromě „neřádů“ uvedených výše ani žádné syntetické vonné látky, konzervanty, optické rozjasňovače, barviva nebo petrochemická činidla. A přesto jsou produkty vysoce účinné. Ověřeno!

ECOS3

ECOS3 Hypoalergenní čistič povrchů

Na pomoc s úklidem jsem povolala hypoalergenní čistič povrchů a hygienický čistič koupelen a WC. Mám ráda výrobky s univerzálním použitím, abych nemusela doma skladovat desítky různých produktů. Čistič povrchůneutrální pH a je použitelný v celé domácnosti. Má vysokou koncentraci, takže se ředí vodou. Vytvořeným roztokem jsem umyla podlahy (plovoucí, marmoleum i kachličky), vyčistila kuchyňskou linku i umyla okna před následným leštěním, a hadříkem navlhčeným v roztoku jsem utřela prach. Přípravek není agresivní, takže se nemusíte bát naleptání a poškození povrchů, bez obav s ním lze čistit i méně odolné materiály jako je dřevotříska.

Čistič má průhlednou barvu a konzistenci jako voda, není hustý a netvoří pěnu, která by pak zůstávala na nábytku/na podlaze. Co mě dostalo, je výrazná květinová až cukrátkově sladká vůně, která se při úklidu okamžitě roznáší do celé místnosti. Ač je použitý parfém přírodní, nikoliv syntetický, je opravdu intenzivní, takže si úklid docela příjemně užijete 😊. Výrobek je opatřen bezpečnostním uzávěrem, a tak rodiče nemusí mít strach, že by se dětem povedlo lahev otevřít. Palec nahoru dávám i vcelku nevýraznému obalu, který dětem neevokuje barevná pitíčka (i přesto ale samozřejmě uchovávejte prostředek mimo dosah vašich capartů).

Někdo nemá rád dlouhé máchání rukou ve vodě, já naopak oceňuji, že díky bio složení „bez jedů“ nemusím uklízet v gumových rukavicích, které jsou mi nepříjemné. Po úklidu si ruce i tak pečlivě umyji a nakrémuji, ale vím, že se mi do kůže nedostaly žádné chemické látky. No a s jedinou lahví je čisto skoro všude!

ECOS3 Hygienický čistič koupelen a WC 

Na koupelnu a toaletu jsem použila speciální sprej. Ten je určen jak na očistu vany, umyvadla a toaletní mísy, tak na dlaždice. Použít jej můžete i na kovové části, takže rovnou vyčistíte také kohoutky. Sprej účinkuje proti vodnímu kameni, který účinně rozpouští.

ekologická drogerie

Prostředek v sobě nemá pěnicí látky, takže nevytváří pěnu. Konzistence je opět podobná vodě, tekutina není nijak zbarvená. Osvědčilo se mi (zejména u stěn sprchového koutu) nanést přípravek do horní části a nechat stékat, klidně i 10 minut, a pak mechanickou silou odstranit usazený vodní kámen. Ostatně i výrobce doporučuje nechat sprej několik minut účinkovat. Zároveň upozorňuje, aby nebyl využíván pro čištění mramorových a lakovaných povrchů.

Je fajn, že přípravek zároveň vytváří takovou ochrannou vrstvu, díky které se na sanitě nějakou chvíli netvoří bílé skvrny z usazené vody. Velké plus má ode mě sprej i za velmi intenzivní a svěží citrusovou vůni, která není cítit nijak chemicky. Když jsem totiž čistila třeba malý uzavřený prostor toalety, bylo mi někdy z agresivních vonných „jedů“ v neeko čističích až špatně.

Tip: ECOS3 nabízí dál třeba taky skvělé přírodní bělidlo, které se dá využít nejen při úklidu, ale i do pračky, v kuchyni vám pomůže extra silný odmašťovač a na cesty se bude hodit praktický hygienický sprej, kterým můžete zlikvidovat bakterie na dovolené v hotelu, na madlech v hromadné dopravě nebo ve veřejných toaletách. Funguje vlastně jako oblíbený dezinfekční gel, ale naopak: místo abyste si až posléze ošetřili ruce, v tomto případě zabijete bakterie ještě dřív, než se něčeho dotknete 😊.

Který z těchto pomocníků pozvete domů vy?

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky