Ať jsou viry a bakterie z rukou pryč.

Hygiena rukou je nyní velké téma, a proto se poohlížíme po přípravcích, které do koupelny přikoupit.
Ať jsou viry a bakterie z rukou pryč.

Ne, že bychom si dřív nemyli ruce, ale současná situace nás naučila dělat to ještě častěji a o něco poctivěji než dřív. Pokud neholdujete produktům, jež jsou plné chemických látek, mám pro vás jeden tip: aleppské mýdlo s vavřínovým olejem.
 

ok.jpgProstředky na mytí rukou a roušky dnes nechybí v žádné domácnosti.

Vavřínový olej ničí viry a bakterie. A nejen to.

Vsadím se, že vavřín máte doma. Prohlédněte police, kde uchováváte koření. Našli jste bobkový list? No vidíte! Skutečně, vavřín neboli Laurus nobilis je nám dobře známé koření. Už ve starém světě ale věděli, že se hodí jej užívat nejen vnitřně, ale i zevně.

Vavřín je keř pocházející z Asie, odkud se rozšířil do celého Středomoří. V dávných dobách se věřilo, že obsahuje magické síly, které jsou schopny odvrátit zlo a různé nemoci.”

1.png

Dnes díky testům víme, že ony magické síly vavřín skutečně má, vykazuje totiž četné léčivé účinky, kterými lze řešit různé zdravotní neduhy. Vdechování vavřínového oleje pomocí difuzéru zmírní respirační potíže, masáž olejem zase odstraní bolesti svalů i kloubů, ale i ty menstruační. Olej také pomáhá vyčistit bakterie z ran a škrábanců a funguje i jako přírodní repelent.

Nás však v tuto chvíli zajímají především jeho antibakteriální a antiseptické účinky. Olej z vavřínu dokáže hubit viry a bakterie, a tak se osvědčil jako vynikající prostředek denní hygieny. Věděli to už v době asi 2000 let před Kristem, kdy v daleké Sýrii, konkrétně ve městě Aleppo, vzniklo první tuhé mýdlo na světě. Bylo vyrobeno právě z vavřínového oleje a díky místu původu se mu dodnes říká aleppské mýdlo.

Tip: Více o postupu výroby aleppského mýdla a o jeho účincích na pokožku se dočtete ve článku Vyzkoušejte první tuhé mýdlo na světě. V syrském Aleppu se vyrábí už 4000 let.

Důvěřujme přírodě

I když se chcete postarat o 100% čistotu rukou, nemusíte přírodu odsunout na druhou kolej. I organické produkty dokážou ruce dezinfikovat, koneckonců vzhledem k nedostatku dezinfekčních gelů na trhu v této situaci nezbylo nic jiného i lidem, kteří v přírodní kosmetiku nemají příliš důvěru, než si gel vyrobit doma (tady je recept). A mýdlo z Aleppa je skutečně tradiční a stovkami let používání prověřený výrobek s čistě přírodním složením, na který se můžete po hygienické stránce spolehnout. Je vyrobeno jen z vavřínového a olivového oleje (Olea Europaea), hydroxidu sodného a vody.

Nelekejte se hydroxidu. Ten se v mýdle vyskytuje ve formě soli, dle stanov může být obsažen i v certifikovaných výrobcích s označením CPK (certifikovaná přírodní kosmetika). Má za úkol rozpouštět mastnotu.”


Věděli jste, že antibakteriální mýdla, která mnozí marně hledali v regálech obchodů, nejsou podle výzkumů nijak účinnější než mýdla běžná? A že když užíváte antibiotika, může antibakteriální mýdlo zapříčinit sníženou účinnost léků? Má v sobě totiž pěkné neřády, například triclosan, který je silným protibakteriálním a protihoubovým činidlem. Triclosan ale škodí i přírodě: z antibakteriálního mýdla se dostává do povrchových vod, v nichž se rozkládá na sloučeniny zvané dioxiny, jež jsou toxické.

pouzit.jpgAleppské mýdlo je napovrchu béžové a uvnitř zelené. Barva se mění podle délky zrání mýdla.

Čím více vavřínového oleje, tím větší sílu mýdlo má

Pro hygienu rukou v období pandemie volte aleppské mýdlo s alespoň 20 nebo 30 % oleje z vavřínu. Liftea má v nabídce obě varianty, a to od značky Alepeo. Mýdlo váží 200 gramů, v tom 20% je tudíž 40 gramů vavřínového oleje, ve 30% pak 60 gramů oleje. Aleppská mýdla s nižším obsahem oleje (4 %, 8 % a 12 %) nemají takovou antibakteriální a antiseptickou sílu, jsou však skvělá na citlivou kůži a pro péči o dětskou pokožku.

Tip: Ze slabších aleppských mýdel si můžete doma vyrobit ekologický prací sliz. Jak na to, se dozvíte tady!

Mýdla Alepeo neobsahují parabeny, konzervanty ani živočišné tuky. Jsou bio, vegan friendly, ručně vyráběná a mají certifikát ECOCERT (certifikace výrobků obsahujících suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství).”

IMG_3086.jpg

Recenze mýdla Alepeo

Velikost

Mýdla je opravdu velká kostka (8,5 x 4,5 x 6,5 cm), která vydrží skutečně dlouho. Pokud máte malé děti, doporučuji kostku rozříznout (ale chce to sílu) a nechat dětičky používat menší dílek mýdla. Protože je mýdlo krájené ručně, má vcelku ostré hrany, a tak než jej dáte dětem, použijte ho nejprve vy, aby se vodou hrany zjemnily. Trvá to asi 3 nebo 4 použití. Aby se vám mýdlo “neztrácelo”, je důležité uchovávat ho tak, ať není pořád mokré. Ideální je mýdlenka, která umožňuje proudění vzduchu, třeba nějaká taková:

mydlenka.png

Mýdla Alepeo totiž v sobě nemají chemické přísady, které by zabraňovaly rozpouštění. To ale neznamená, že špatně pění, právě naopak! Stačí, abyste je krátce zahřáli v dlaních, a po chvilce začnete cítit, jak se vám do nich uvolňuje olej.

Pěnivost

Stačí namočit ruce do vody, vzít si kostku do ruky a pár sekund mýdlo “pomazlit”, a vmžiku se vám na pokožce vytvoří krémová pěna. Čím víc rukama po mýdle budete jezdit, tím víc bublinek se v pěně udělá. A vy potřebujete mít v rukou dostatek pěny na správné mytí rukou, které trvá alespoň 20-30 sekund, tak to neošiďte 😊.

3.pngMýdlo tvoří krásnou pěnu, aniž by obsahovalo jakákoliv chemická pěnidla.


Vůně

Aroma je to, čím jsou aleppská mýdla specifická. Pokud si koupíte to bez jakýchkoliv voňavých přísad, očekávejte typickou vůni vavřínového oleje. Mně trvalo si na ni zvyknout, ale teď už je mi příjemná. K čemu bych ji přirovnala? K vůni čerstvě vypraných peřin u babičky. Nevoní jako aviváž, ale tak jinak, jako za starých časů... A to je přesně ono!

banner.jpg

Jak si správně umývat ruce

Většinou si naneseme mýdlo do dlaní, ty o sebe otřeme, omyjeme vodou a je to. Vzhledem k pandemii koronaviru je dnes internet plný návodů, které ukazují, že tato hygiena ale není dostatečná. Kromě dlaní musíme myslet i na prsty, nehty a zápěstí. Jak tedy postupovat?

  1. Namočte si ruce pod tekoucí vodou.

  2. Dlaně třete kostkou mýdla tak dlouho, abyste vytvořili dostatek pěny.

  3. Pak dejte jednu ruku na horní část dlaně druhé ruky a s propletenými prsty ji očistěte. Pak ruce vyměňte a stejně tak očistěte i horní část dlaně druhé ruky.

  4. Pečlivě očistěte palce obou rukou.

  5. Propleťte prsty a očistěte prostor mezi jednotlivými prsty.

  6. Očistěte zápěstí.

  7. Konečky prstů a prostor za nehty očistěte tak, že jimi budete jezdit po dlani druhé ruky.

  8. Důkladně opláchněte ruce pod tekoucí vodou.

  9. Osušte si ruce čistým ručníkem.

P. S. Pokud jste na veřejných toaletách, nepoužívejte fukar. Pokud totiž necháte ruce pod fukarem více než minutu, mohou se na ně dostat nové bakterie. Využijte papírové utěrky a pomocí jedné otevřete dveře od toalety, abyste na kliku nesahali holou rukou.

Jak-si-spravne-myt-ruce.png

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky