Kompromis mezi přírodou a novou barvou vlasů

Kompromis mezi přírodou a novou barvou vlasů

Vlasy si barvím už dlouho. Hodně dlouho. Pochopitelně se to projevuje na jejich kvalitě. Snažím se být ke svým kadeřím milá - pečuji o ně přírodní kosmetikou (o tom si můžete přečíst tady), používám olejíčky, zkouším i různé vitamíny, češu je “nekudlícím” kartáčem. Pořád je ale trápím barvením. Jsem totiž přírodní blondýna, ale se svými blond vlasy jsem nikdy úplně kamarád nebyla. Jakmile tedy moje maminka svolila, vzaly jsme do ruky štětec a barvu a proměnily mě v brunetku.

Být zpět na blond se zatím pořád nechystám, a tak mají barvy na vlasy v mé koupelně stále místo. Ke kadeřnici chodím na střih, se štětcem a barvou si hraju doma sama. A protože si hraju docela často, chci svým vlasům trošku ulevit. K přírodní vlasové kosmetice jsem proto přidala i přírodní barvu na vlasy, konkrétně BIOKAP Nutricolor Delicato.

barveni-2.jpg


Brunetky mají z čeho vybírat

Tahle barva má z 92 % přírodní složení, neobsahuje parabeny, amoniak (ve složení barvících přípravků jej najdete jako ammonium hydroxide) a je testována na obsah niklu. Nikl je pěkný neřád - jde o potenciální alergen, který často způsobuje štípání pokožky hlavy při barvení. BIOKAP však dle testování obsahuje “nižší než nízkou hodnotu” niklu, a tak vaše domácí barvení žádné štípání (pokožky ani očí) provázet nebude. Barvy jsou díky svému složení vhodné i pro dámy s citlivou pokožkou.

Barva je dostupná v široké škále odstínů. Konkrétně brunetky mají na výběr ze zhruba deseti variant, mezi kterými nechybí přirozeně hnědá, kaštanová, čokoládová nebo mahagonová. Zklamané mohou být blondýnky - protože se jedná o přírodní barvy na vlasy, nenajdete v sortimentu odstíny typu ledová blond (takové ty extra světlé blond barvy až do bíla). Plavovlásky mohou vybírat ze zlatavých tónů, nejsvětlejší barva je 9.30 Blond zlatá extra světlá. V sortimentu ale najdete i přírodní zesvětlovač, který je určený primárně pro světlejší brunetky, které by měly rády hřívu spíše do “zlatava”.
 

Jak vybrat odstín

Protože jde o barvy přírodní, jsou odstíny co nejvíce podobné přirozeným tónům vlasů, a tak můžete mít jistotu, že na hlavě nebudete mít - jak se říká - “barevnou helmu”, ale chce to trošku zapátrat v odstínech. Já jsem si nevybírala podle jejich názvů, ale podle barvy kadeří na obrázcích jednotlivých krabiček.

Moje kadeře jsou momentálně světle hnědé, podle názvů barev BIOKAP spíše “tmavě blond”. Dle obrázku se aktuálnímu odstínu mých vlasů nejvíce podobá barva 6.06 Blond tmavá Havana. Tenhle odstín se mi vlastně i nejvíce líbil, takže nebylo nad čím přemýšlet - bude ze mě “Havaňanka”. Nevsázela jsem přímo na hnědé odstíny, zdají se mi dost tmavé, a protože jsem spoustu let měla vlasy extra tmavé, téměř až černé, a dalo docela zabrat (mně i vlasům) se té hnědočerné zbavit, nerada bych byla opět “černovláska”.

odstiny-(1).pngDomácí barvení

Krabička s barvou obsahuje tubu s barvícím krémem, plastovou lahvičku s vyvíječem, ochranný igelitový kryt nazáda (který použijete místo ručníku k zakrytí oblečení), ochranné igelitové rukavice (jsou nalepené na návodu k použití), šampono-balzám (2v1 péče po barvení) a ochranný krém, který se postará, aby vám barva nezůstala na kůži okolo vlasové linie (na čele a podobně). Tento krém je pecka! Ještě jsem se nesetkala s tím, že by byl přímo součástí krabičky.
 

Jak postupuji

Barvy, které obsahují vyvíječ v plastové lahvičce, se mají aplikovat tak, že barvící krém vytlačíte do lahvičky, protřepete a pomocí aplikátoru postupně nanášíte na vlasy. Mně tento postup ale moc nevyhovuje (jinak řečeno - pokud nemám k barvení asistenta-kamarádku, s aplikátorem to prostě neumím, jde mi to hrozně pomalu). Tudíž to řeším následovně: vyvíječ vyleju do misky, vytlačím do něj obsah tuby a pečlivě zamíchám štětcem na barvení vlasů - a celé vlasy pak barvím pomocí štětce. Barva BIOKAP je krásně hustá, takže při nanášení štětcem nekape.

Pokud jste s domácím barvením ještě neexperimentovali, můžete zkusit nejprve pracovat s lahvičkou a aplikátorem. Když se vám bude dařit stejně špatně jako mně, jednoduše obsah vylejte do misky a vsaďte na starý dobrý štětec. Před samotným barvením si nezapomeňte natřít linii kolem celých vlasů (a klidně i uši) ochranným krémem Biokap Crema Prottetiva. Ale pozor, ať krém nenanesete omylem ani do vlasů, barva by pak na tomto místě nemusela dobře chytnout.
 

Délka působení

Jdeme na věc, Biokap 6.06 se dostává ke slovu! Nejprve jsem nabarvila odrosty na temeni hlavy, pak v linii vlasů kolem dokola obličeje, a nechala jsem působit zhruba 20 minutek. Potom jsem si oddělila horní část vlasů, přichytila skřipcem a nabarvila spodní patro vlasů (barvím vždy asi 4 cm široké prameny). Takto jsem postupovala, než jsem měla celé vlasy pokryté barvou. Pak jsem se předklonila, vlasy si pořádně promasírovala, aby se barva dostala na každé místečko, udělala si drdol a nechala ještě cca 15 minut působit. Celkem jsem tedy barvu měla ve vlasech něco přes půl hodiny.

Po důkladném smytí barvy jsem vlasy umyla 2v1 péčí po barvení (Biokap Shampoo Balsamo). I přesto, že je v péči obsažen balzám, vsadila jsem ještě na kondicionér BIOKAP, který používám po každém mytí. A výsledek po uschnutí vlasů? Tady je:

barveni.png


Plusy

Měla jsem původní barvu už pořádně vymytou, dle názvosloví Biokap byly mé vlasy “zlatavě blond”, takže mi Dark Blond Havana chytla krásně do oříškova. Na obarvení takto dlouhých vlasů jsem pro jistotu použila dvě balení barvy. Jak jde vidět z fotky, barva neudělala z vlasů jednolitou barevnou paruku, ale zachovala přírodní “vyšisování” jednotlivých pramenů, takže výsledek působí velmi přirozeně. Ani se nemusíte bát, že by barva dělala “fleky”. Vlásky zůstaly hebké a lesklé - ať už je to samotnou barvou, která obsahuje tzv. Tricorepair komplex (rýžové proteiny, derivát z vrby, bio arganový olej, lipophylické ovocné kyseliny), nebo pobarvící péčí, je to příjemné, snad nikdo nemá rád, když jsou vlasy po barvení jako struhadlo (znáte ten pocit!?).

 

Oproti “běžným” barvám obsahuje Biokap navíc krém chránící kůži a ochrannou kadeřnickou pláštěnku.


Mínusy

Mínus ode mě Biokap získává za ne příliš příjemnou vůni přípravku. Některé barvy mají v sobě aromata, která nepříjemný zápach zakryjí, ale protože Biokap dbá na co nejčistší složení, byly tyhle umělé vůně ze složení vypuštěny. Každopádně hodnotím 8,5/10 a pokud se barva extrémně rychle nevymyje, má u mě Biokap 9,5!

 

 

Související recepty a články

Maralí kořen
Maralí kořen
Maralí kořen, též nazývaný "rhapontikum"  je bylina známá pro své mnohostranné účinky a léčivé...
Brahmi
Brahmi
Unikátní bylinka pro zlepšení paměti a koncentrace hojnmě využívána v ajurvédské medicíně.
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
V lidském těle se mikrobiom vyskytuje ve střevech, v kůži, v ústech, v dýchacích cestách nebo ve...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky