Jak Nikol ke zdravým vlasům přišla

Jak může mít kosmetický přípravek se složením, které není na deset řádků, stejný účinek jako směsice stovkami chemiků ověřených složek?
 
Jak Nikol ke zdravým vlasům přišla
S přírodní kosmetikou se teprve seznamuji. Co se týče BIO potravin a darů přírody, které se dají sníst, jsme přáteli už dlouho, ale v péči o tělo jsem přírodě úplně nedůvěřovala. Jak může mít kosmetický přípravek se složením, které není na deset řádků, stejný účinek jako směsice stovkami chemiků ověřených složek?

Vlasy bez života
Když jsem v květnu loňského roku začala pozorovat, že se mi neskutečně horší kvalita vlasů (na vině bude asi stres - díky, diplomko a státnice!), vsadila jsem tedy samozřejmě nejprve na televizními reklamami opěvované masky a séra, které měly moje povadlé kadeře dát bleskurychle do kupy. No, nestalo se - vlasy nejenže padaly dál, ale kromě toho ještě nešly vůbec rozčesávat. Zápasy hřeben vs. vlasy po umytí hlavy končily většinou diskvalifikací hřebenu.
 
Nezbedný silikon
Po fázích šoku, naštvání, domlouvání vlasům a deprese nepřišlo smíření, ale odhodlání. Z nejrůznějších článků a diskuzí jsem vyčetla, že mým kadeřím docela pravděpodobně nedělá dobře silikon, který běžné šampony, balzámy, masky či séra obsahují. Ten se stará o uhlazení vlasů a dodává jim lesk. Jenže všeho moc škodí. Při dlouhodobém používání silikon každý vlas nepropustně obalí a v podstatě udusí. Vlas vyschne. A suché vlasy nejsou ani uhlazené, ani lesklé, a už vůbec nejdou hezky rozčesávat.
 
Vzhůru do přírody
Započala jsem tedy výpravu za přípravky na vlasy bez silikonu. Výpravu doslova, protože najít v běžné drogerii byť jen jeden bezsilikonový šampon je slušná zábava na hodinku času. Nejprve tak moje kštice okusila přírodní šampon z “drogerky”. Čím víc jsem ale vlasovou kosmetiku z přírody zkoumala, tím míň mi složení přípravků z drogerie přišlo dostatečně přírodní. Řada přišla na produkty z lékárny a pak se mi do hledáčku dostala kosmetika z obchodů se zdravou výživou a eko kosmetikou.

abc.jpg
 

Recenze šamponu, kondicionéru a vlasového oleje Ecowell

Šampon a balzám od turecké značky Ecowell mám zhruba měsíc. Volba na ně padla zejména skrze šampon - ač mám vlasy poškozené a suché, dost se mi u hlavy mastí. Proto když jsem narazila na Ecowell šampon s obsahem myrty, která působí proti nadměrné tvorbě vlasového mazu, výběr byl jasný. Kromě myrtové vody obsahuje šampon ještě máslo z ořechu shea neboli bambucké, což zase vyživuje suché délky a konečky vlasů (#nodilemma).
 
Z čeho mám radost je, že šampon krásně pění. Spousta přírodních šamponů totiž neudělá ani při opakovaném mytí pořádnou pěnu, což mi prostě nepřinese ten pocit dobře umytých vlasů. Konzistence je příjemně hustá, a tak přípravek při aplikaci zbytečně nestéká (a já tím pádem zbytečně neplýtvám 😊). Nevím, jak voní myrta, ale myrtový Ecowell šampon voní jako bylinková zahrádka - vůně je jemná, nijak výrazná, ale neskutečně svěží. Vlasy si teď umývám cca každý třetí den, dříve jsem si je myla v podstatě denně. Oceňuji také, že jsou nadýchanější, přijde mi totiž, že některé šampony vlasy u kořínků zatěžují.
 
Po umytí si vlasy mírně prosuším ručníkem a nanesu na ně kondicionér Ecowell s bambuckým máslem. Trik s prosušením mi poradil můj oblíbený kadeřník z Holešovic. Když je totiž vlas plný vody, nemá šanci vsáknout balzám a účinné látky z něj. Kondicionér nanáším od partie v linii uší po konečky a nechám pořádně působit. Ecowell balzám má bohatou krémovou texturu, takže se skvěle nanáší. Krém se dostane mezi všechny pramínky a dobře je obalí, což mi chybí u balzámů s řídkou konzistencí.

testy.png
 
Po rozetření do vlasů okamžitě cítím, jak se vlásky zjemňují jsou poddajné. Na to jsem byla opravdu zvědavá - jak se budou po přípravku česat. Běžně používám ještě takový ten balzám ve spreji bez oplachování. Mile mě překvapilo, že vlásky byly tak vyživené, že šly česat rovnou, i bez “posprejování”. Balzám obsahuje vanilkový olej, a tak jsem čekala, že bude vonět po vanilce. Místo toho však cítím čerstvě vyprané prádlo (aaach!) a na suchých vlasech pak takový podtón parfémů, který ale neumím pojmenovat 😊.
 
Co mě hodně baví, je obal přípravků. Tuba s dávkovačem umístěným na dně je neskutečně praktická - dopotřebujete totiž produkty do každé kapky! Obal je z měkkého plastu, a tak se z něj i poslední zbyteček krásně vymáčkne. A nemusím věčně zvedat popadané šampony stojící dnem vzhůru na úzkém víčku.
 
Olej na vlasy
Třešničkou na dortu je olej od Ecowell. Mám doma několik olejů ve spreji od různých značek, protože je považuji jako záchranu pro suché a povadlé kadeře, které nejdou už ani rozčesat. Všechny do jednoho ale dělají to samé - po aplikaci udělají z vlasů divně mastně-mokrou vypadající slámu. Aplikují se totiž dle návodu na vlhké vlasy a nesmývají. Proto mě zaujal “ecowellácký” olej, kde se v Použití píše, že se olej má nechat působit 30 minut a pak z vlasů smýt.

A výsledek? Je to naprostá paráda! Vnímám jej podobně jako masku na vlasy. Zhruba tu půlhodinku předtím, než se plánuji jít osprchovat, nanesu olejíček pomocí sprejového dávkovače na celé vlasy. Pak je klasicky umyji a použiji balzám. Ten pohled na vlasy a snadné rozčesání je pak balzám pro duši! Olejovou kúru používám max. 1x týdně.
 
P. S. Zda-li váš šampon obsahuje silikon poznáte nejčastěji podle toho, že se v jeho složení objevují látky s koncovkami -siloxane, -silane, -cone, -thiconol či -thicone.

testy2.jpg

 

Související recepty a články

Maralí kořen
Maralí kořen
Maralí kořen, též nazývaný "rhapontikum"  je bylina známá pro své mnohostranné účinky a léčivé...
Brahmi
Brahmi
Unikátní bylinka pro zlepšení paměti a koncentrace hojnmě využívána v ajurvédské medicíně.
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
V lidském těle se mikrobiom vyskytuje ve střevech, v kůži, v ústech, v dýchacích cestách nebo ve...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky