Už jste slyšeli o vlasové kosmetice s olejem z černého kmínu?

Už jste slyšeli o vlasové kosmetice s olejem z černého kmínu?

V poslední době jsem se vzhledem k současné situaci věnovala především tématu hygieny rukou. A právě když jsem objednávala aleppská mýdla, 100% přírodní produkt, který lidstvo používá už tisíce let, narazila jsem v e-shopu Liftea na vlasovou péči od značky, která mýdla vyrábí. Alepeo má v sortimentu šampony i balzámy - a protože mají stejně čisté složení jako mýdlo, bylo jasné, že je nutně potřebuji! 😊 Objednala jsem si dva různé šampony, s arganovým olejem a s olejem z černého kmínu, a kmínový balzám. Znáte tuto kosmetickou lahůdku? Tady je recenze!

Produkty na vlasy od Alepeo jsou 100% organické, neobsahují silikony, parabeny, SLS, SLES ani jiné chemické látky. Neobalují vlasová vlákna, a tak nechávají vlasy i pokožku hlavy dýchat. Potěší vaše zdraví i přírodu.”

IMG_3327.jpg

Alepeo šampon s arganovým olejem

Tento produkt mě zaujal na první dobrou, protože arganový olej je svými blahodárnými účinky na vlasy proslulý. Co všechno s vašimi kadeřemi a vlasovou pokožkou dokážou dokáže za kouzla?

  1. Zabraňuje lámaní vlasů,

  2. navrací vlasům lesk,

  3. předchází třepení konečků,

  4. vyživuje a prokrvuje vlasové kořínky, a tak napomáhá růstu vlasů (dodává potřebné živiny vlasovým folikulům),

  5. snižuje tvorbu kožního mazu (vlasy se pak tak rychle nemastí),

  6. pomáhá s léčbou potíží vlasové pokožky (ekzémy, svědivost, lupy),

  7. a navíc chrání vlasy i vlasovou pokožku před UV zářením, čímž prodlužuje zářivost barvy a zabraňuje jejímu blednutí.

Věděli jste, že arganový olej se vyrábí jen v Maroku? Právě tady roste strom Argania Spinosa (argania trnitá), jehož plody jsou zdrojem tohoto tekutého zlata, jak se oleji pro jeho účinky přezdívá. Na jeden litr oleje je potřeba až 30 kg plodů!

IMG_3306.jpg

Vavřínový olej z Aleppa

Kromě arganového oleje obsahuje šampon i olivový, kokosový a vavřínový olej. Právě díky němu jsou produkty Alepeo výjimečné a specifické. Olej z vavřínu neboli bobkového listu využívají lidé po staletí a v syrském Aleppu z něj kdysi dávno vytvořili první tuhé mýdlo na světě. Protože má vavřínový olej skvělé účinky nejen na pleť, ale i na vlasy (pomáhá proti lupům, čistí a zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy, chrání ji před vysušením, pečuje o poškozené vlasy a dokonce bojuje proti vším), vyrobili z něj v Alepeo kromě mýdla i šampony a balzámy.

Vůně

Olej z vavřínu má velmi specifickou vůni (více o tom píšu tady), ale nebojte se, v šamponu není vůbec znatelný. Aroma mu dodává olej z arganie (tu vůni znám i z jiných produktů s arganovým olejem) a linalool, což je látka, která se derivuje třeba z konvalinek, bazalky, tymiánu, bergamotu, šalvěje nebo ylang-ylang. Těšte se tedy na silnou vůni, která připomíná koncentrovanou květinovou aviváž. Je doslova omamná!

IMG_3335-(1).jpg

Konzistence

Šampon je hodně tekutý a po nanesení do rukou se rozlije v dlani. Je tedy třeba nanášet ho trošku opatrně, aby vám zbytečně nestékal. Po aplikaci do vlasů začne ihned tvořit pěnu, která je hezky bohatá a pevná a krásně voní.

IMG_3426.jpg

Vlasy po aplikaci

Už během aplikace se vlasy stávají poddajnými, protože je olejové složky pořádně vyživí. Úmyslně jsem si aplikaci šamponu protáhla a pokožku hlavy i celé kadeře masírovala aspoň 3 minuty. Účinné látky se tak dostanou ke kořínkům a arganový olej může dělat všechna svá kouzla 😊. A je to znát! Vlasy jsou po umytí měkké, hebké a moc hezky se rozčesávají. A znovu musím vyzdvihnout, jak báječné voní!

Tip: Pokud máte kosmetiku s arganovým olejem v oblibě, mrkněte i na profesionální vlasové produkty od italské značky BIOKAP. Tady je recenze.

Alepeo šampon s olejem z černého kmínu

Hrozně ráda zkouším nové a nepoznané produkty, takže mi objev přípravků s látkou Nigella Sativa doslova rozzářil oči 😊. Tuto tajuplnou ingredienci vlastně tak trošku známe, jedná se o černý kmín, tedy černou variantu koření, které běžně využíváme v kuchyni. S kmínovou kosmetikou jsem se ale ještě osobně nesetkala. Černému kmínu se jinak říká i černucha setá a možná vás stejně jako mě překvapí, jaké má účinky na vlasy.

  • 🌿 Je zdrojem vitamínu E - ten podporuje růst vlasů (díky “éčku” stoupá kapilární růst, čímž se zlepšuje prokysličení pokožky a přesun potřebných výživných látek k buňkám vlasových folikulů, zvýšená mikrocirkulace pak podporuje rychlý růst vlasů),

  • 🌿 “éčko” zároveň snižuje vypadávání a zaceluje poškozené vlasy,

  • 🌿 eliminuje zánětlivé reakce pokožky hlavy a hydratuje ji.

Vavřínový olej a olej z černého kmínu se doporučují k masáži pokožky pacientům s psoriázou. Takže trápí-li vás lupénka ve vlasové pokožce, může být Alepeo šampon Nigella Sativa dobrou volbou, protože obsahuje oba tyto oleje.”

IMG_3316.jpg

Vůně

Ani v tomto šamponu není ono aroma vavřínového oleje cítit. Produkt voní jako pánské přípravky, má vůni doslova jako sprchový gel pro pány. Takže pokud máte v oblibě unisex parfémy nebo si libujete v čichání ke kosmetice vašeho přítele, bude se vám aroma hodně zamlouvat 😊. A samozřejmě je díky tomu produkt vhodný pro pány, kteří vyhledávají přírodní péči a nebo mají problém s onemocněním vlasové pokožky či s růstem vlasů. P. S. Vzhledem k tomu, že jde o přírodní šampon bez chemických složek, opět mě překvapilo, jak silná a výrazná jeho vůně je.

Konzistence

Počítejte s tím, že i tento šampon má víceméně vodnatou konzistenci, protože neobsahuje žádná “zahušťovadla”. Oproti předchozímu produktu nepění. Aplikace je tedy mírně jiná, než u běžných šamponů. Naneste produkt přímo ke kořínkům a jemnou masáží odstraňte z vlasové pokožky nečistoty (zároveň tak i dostanete účinné látky přímo ke kořínkům). Pak si aplikujte trošku šamponu do dlaně a naneste jej na prameny vlasů. Jak jsem zmínila, šampon nepění, proto budete mít pocit, že si vlasy myjete jen vodou. Ale nenechte se zmýlit - schválně jsem si kadeře myla nad vanou, abych viděla, zda skutečně čistí, a ano: z vlasů neodtékala čirá voda, takže mycí schopnost v pořádku 😊. Každopádně díky tekuté konzistenci mi vyhovovalo balení s pumpičkou, protože tak šamponu z lahvičky nevyteče zbytečně moc.

IMG_3319.jpg

Vlasy po aplikaci

Co nejvíc na tomto produktu oceňuji je, že vzhledem ke svému 100% čistému složení nezatěžuje vlasy. Ač obsahuje oleje, díky tomu, jak je “vodový” a lehký, prostě jen smyje nečistoty a neobalí vlas vrstvičkou. Tím pádem je pak účes takový nadýchaný, a co mě hodně překvapilo: drží tvar. Nevím, jaká složka šamponu to má na svědomí 😄, ale po vyfoukání zůstal účes beze změny asi ještě čtyři hodiny, protože jednotlivé vlasy byly takové pevné.

Alepeo kondicionér s olejem z černého kmínu

Pokud používáte po umytí vlasů šamponem i balzám, můžete sáhnout po "kmínovém parťákovi": Alepeo má v nabídce i přírodní kondicionér s Nigella Sativa olejem. Ten dokáže zacelit poškozené vlasy, a tak je skvělý pro péči o suché a roztřepené konečky. Vavřínový olej, jenž šampon taktéž obsahuje, pak pomáhá celkově předcházet poškození konců vlasů a tvoří přírodní štít proti UV záření, díky čemuž je balzám skvělý do slunečných dnů.

IMG_3302.jpg

Vůně a složení

Většinou voní šampon a balzám z jedné “sady” stejně, ale v tomto případě tomu tak není. Kondicionér s olejem z černého kmínu totiž obsahuje přírodní aromatickou složku orange flower. Produkt má díky tomu svěží, takovou letně květinovou vůni. Aroma je jemnější než u šamponů.

Co kromě parfémové složky ještě balzám obsahuje? Vodu, extrakt z rozmarýnu, přírodní glycerin (má za úkol hydratovat vlasy), cetrimonium chloride cetearyl alcohol (má antistatické účinky, tedy napomáhá, aby vlasy při česání “neelektrizovaly”, také pomáhá vytvářet hladší povrch kadeří), olej z černuchy seté, vavřínový olej, olivový olej, linalool a benzyl alcohol (což je přírodní konzervant).

IMG_3284.jpg

Všechny tři produkty, které jsem vyzkoušela, obsahují rozmarýnový extrakt. Moc se to neví, ale rozmarýn je na vlasy skvělý. Naše prababičky o tom ví své. Tato bylinka kadeře čistí a vyživuje, navíc dokáže prohřát a stimulovat pokožku hlavy, čímž podporuje růst. Bylinkářky by vám doporučily odvar z rozmarýnu na tmavé vlasy, protože zvýrazňuje jejich barvu a lesk.”

Konzistence

Balzám je o něco hustější než šampon, svou konzistencí připomíná aviváž. Jakmile jej aplikujete do vlasů (já dávám jen na konečky a do délek max. k uším), zcela se v nich ztratí. Nechte jej však aspoň 2 minutky působit, a i když ho ve vlasech neuvidíte, zbytečně neplýtvejte. Na vlasy pod ramena stačí cca 1 polévková lžíce.

IMG_3332.jpg

Vlasy po aplikaci

Kondicionér vlasy hezky změkčí. Po aplikaci se dobře rozčesávají, ale co mě hodně potěšilo: po vyfoukání vlasy neelektrizují. Obvykle pokud si je nevyžehlím žehličkou, létají mi jednotlivé vlásky kolem hlavy, ale po použití balzámu od Alepeo jakoby se uzemnily 😊. I druhý den kadeře krásně voněly, ta jemně květinová vůně je tak ojedinělá - nevzpomínám si na jiný produkt, který by voněl podobně.

IMG_3337.jpg

Můžete si vybrat, zda chcete produkt v balení s pumpičkou, anebo s "click-clack" uzávěrem:

IMG_3338.jpg

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky