Česnek setý

Jeho charakteristickou štiplavou chuť žádné koření nenahradí. A potěšit umí nejenom chuťové pohárky, ale také naše zdraví.
 
Česnek setý

Přírodní dárek pro naši imunitu

Jen málokterá léčivá rostlina je natolik prověřená generacemi předků jako právě česnek.
Tato úžasná bylina a zelenina v jednom patří mezi antioxidanty. To znamená, že je obranným štítem, který zamezuje působení volných radikálů. Kromě toho pečuje o náš kardiovaskulární systém, cévy a krevní tlak. Pravidelná konzumace česneku může přispět k normální hladině cholesterolu a cukru v krvi.
Ale česnek udržuje v kondici také dýchací systém, játra a žlučník. Kýženou úlevu může přinést i při nepříjemném pocitu těžkých nohou, které leckdy nenechají usnout. A je docela dobře možné, že pokud si začnete přidávat více česneku do jídla, nenecháte se jen tak rozhodit. Rostlina je totiž balzámem pro naše duševní zdraví, podpořit dokáže zejména emocionální pohodu.

Medový česnek do bylinné lékárničky

Jakmile začne období respiračních onemocnění vystrkovat své růžky, můžete se pustit do výroby medového česneku. Obsažený med štiplavou příchuť česneku zjemní, navíc se pyšní protizánětlivými účinky a je pomocníkem v boji proti kašli a nachlazení.

Budete potřebovat:

20 stroužků česneku
¾ šálku medu

Postup:

Stroužky česneku oloupejte a nasekejte najemno. Vložte do sklenice, zalijte medem, a nakonec uzavřete víčkem. Směs nechte 3 až 4 dny uležet při pokojové teplotě. Občas můžete opatrně protřepat. Po uplynutí doby skladujte medový česnek v lednici. Jako prevenci užívejte každé ráno 1 čajovou lžičku nalačno. Pokud už se objevily příznaky nachlazení, můžete dávku zvýšit až na 1 polévkovou lžíci rozloženou do více menších dávek v průběhu dne.

Jak mít česnek vždy po ruce

Máte-li doma česnek, který nestihnete spotřebovat, můžete ho naložit do oleje. Příprava zabere pouhou chviličku. Česnek oloupejte a celé nebo utřené stroužky vložte do skleněné nádoby. Vše zalijte kvalitním olivovým olejem a vložte do lednice.

Naložený česnek nevysychá a uchovává si svěží chuť. A až ho všechen spotřebujete, můžete využít i česnekový olej. Třeba do zeleninového salátu nebo na pečené brambory.
 

Související recepty a články

Aloe Vera
Aloe Vera
Aloe vera patří v současné době mezi nejoblíbenější léčivé rostliny. Léčivý gel z listů aloe vera dokáže doslova...
Hloh obecný
Hloh obecný
Tento krásný trnitý keřík se světlými kvítky a rudými plody mírně připomínajícími šípky poskytoval dříve našim...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky