Bojovníci proti pupínkům: tonikum, gel a krém s tea tree

Bojovníci proti pupínkům: tonikum, gel a krém s tea tree

Pupínky se neptají, jestli je vám 15 nebo 35. Neklidné hormony, nezdravý životní styl, strava či třeba špatná péče o pleť mohou zapříčinit, že se nám na obličeji tvoří nedokonalosti. I jeden „červený puntík“ na čele, který ráno u zrcadla objevíte, dokáže pěkně zkazit náladu. Pojďme si proto shrnout, co pupínky nejčastěji způsobuje, a vytáhnout pár es z rukávu, se kterými lze nad nedokonalostmi (většinou) úspěšně vyhrávat.


Nejčastější příčiny vzniku akné


Hormonální změny

Není vůbec neobvyklé, že se vám obličej a záda „osypou“ pár dní před menstruací. Tělo je zasaženo hormonální nerovnováhou, krátce před začátkem krvácení dochází ke zvýšení tvorby testosteronu, což je mužský pohlavní hormon, který má na svědomí zvýšenou tvorbu kožního mazu a tím pádem zanášení pórů. Naopak hladina ženských hormonů (estrogenu a progesteronu) se rapidně snižuje. Progesteron stimuluje kožní maz, ale těsně před tím, než „to dostaneme“, nad ním jasně vítězí testosteron, a tak kožní žlázy produkují mnohem více mazu než obvykle.

Kolísání hladiny hormonů je běžné i v těhotenství a v průběhu menopauzy. Doslova typické jsou pak pupínky pro puberťáky, a i tehdy za to mohou hormony: během dospívání totiž dochází u mužů i žen ke zvýšení hladiny testosteronu.

Nezdravý a hektický životní styl

Kouříte? Pak vězte, že pleť vystavuje oxidačnímu stresu, který mění složení kožního mazu a může spustit výsev pupínků. Pokud se chcete nedokonalostem pleti vyvarovat, je nutné nejen odhodit cigaretku, ale taky zvolnit tempo. Možná vás to překvapí, ale stres je častým spouštěčem akné, protože stejně jako menstruace ovlivňuje hladiny hormonů: ve stresových situacích se do těla vyplavuje kortizol a kromě něj, voilà, testosteron! Takže take it easy 😊

Nevhodná strava

Proti nedokonalostem pleti lze bojovat i vidličkou a nožem! Lépe řečeno tím, co máme na talíři. Žádný vědec na světě sice ještě neprokázal, že spojitost mezi jídlem a akné existuje, avšak mírná dieta může vaší pokožce jen prospět. Třeba taková čokoláda, pizza, smažené… to jsou pokrmy s vysokým glykemickým indexem či plné cukrů. A víte co? Cukr zvyšuje hladinu inzulinu inzulin stimuluje produkci testosteronu testosteron aktivuje mazové žlázy maz zanáší póry a způsobuje nedokonalosti. Každé tělo se samozřejmě chová zcela jinak a rozhodně nelze říct, že sladkosti způsobují akné, sázkou na potraviny s nízkým GI a na zdravá jídla ale můžete jedině získat. P. S. Doporučuje se také omezit mléčné výrobky.

Znečištěné životní prostředí

Prach, částečky zplodin z aut, smog a pyl ukládající se v pórech pokožky, které večer neočistíme.

Špatný výběr kosmetických produktů

Trápí-li vás pupínky, kosmetiku na bázi minerálních olejů byste měli schovat hluboko do šuplíku, raději sáhněte po výrobcích určených pro mastnou problematickou pleť. Naším tipem je řada Alkmene s obsahem tea tree. Vyzkoušeli jsme ji za vás!

IMG_4999.JPG

Žádný z produktů Alkmene neobsahuje silikony, parabeny ani minerální oleje, a nebyl testován na zvířatech.“


Čisticí gel: zbaví pleť nečistot a vydezinfikuje ji

Čisticí rituál jsme započali pleťovým gelem Alkmene Tea Tree. Nezáleží na tom, zda se líčíte, anebo ne, každý večer byste pleť měli zbavit i jiných nečistot, nejde jen o odlíčení. Jak jsme zmiňovali o kousek výš, v pórech se nám během nashromáždí spousta nepěkných věcí. Gel Alkmene vytváří po rozetření v dlaních s troškou vodu jemnou emulzi, pomocí které je z obličeje účinně odstraníte.

Gel má průhlednou barvu a optimální konzistenci, jež nedělá hrudky (jak to u čisticích gelů někdy bývá), nepění, příjemně a rychle se roztírá v rukou. Pumpičkový aplikátor dávkuje akorátní množství gelu pro očistu obličeje, pokud používáte make-up, doporučujeme obličej gelem umýt dvakrát. Vyhněte se oblasti očí – gel obsahuje kyselinu salicylovou, která je vynikající v boji proti akné, ale očím úplně dobře nedělá. Pro očistu používejte teplou vodu, jež otevře póry a připraví pleť na nanesení čisticího tonika.


Kyselina salicylová má protizánětlivé, antimikrobiální a antiseptické (dezinfekční) účinky. Dokáže také redukovat produkci kožního mazu: nerozpouští se ve vodě, ale v tucích, a tak snadno proniká přes maz dovnitř pórů a čistí je.“
 

IMG_4983.JPG


Čisticí tonikum: tea tree & vilín jako „antipupínkové“ kombo

Pokud nosíte řasenku, po sprše dočistěte líčení očí (doporučujeme použít třeba odličovací mléko Ecowell) a pak se vrhněte na tonizaci pleti. Pleťové tonikum Alkmene Tea Tree odstraní poslední zbytky nečistot, osvěží a vypne pokožku obličeje. Hlavní složka produktu, tea tree olej (Melaleuca Alternifolia Leaf Oil), se vyrábí parní destilací z listů čajovníku. „Teatreečko“ v toniku (a ve všech Alkmene produktech) je ve vysoké farmaceutické kvalitě a bojuje hlavně proti zarudnutí pleti (červeným oteklým pupínkům) a hojí záněty (pupínky 😊).Už nadruhý den ráno po použití tonika zpozorujete, že nepříjemné boláčky začínají vysychat. Po cca týdnu používaní si začnete všímat eliminace černých teček na nose.

A ta svěží pleť! Po celém dnu v kanceláři se člověk doslova těší, až se ve sprše zbaví make-upu a tonikum na obličej nanese! Vodička má opravdu silnou vůni, voní trošku jako bylinný likér – a tohle příjemně fresh aroma na pokožce přetrvává až do rána. Velmi příjemný je i pocit „dezinfikace“: pleť je použití tonika taková zdravá, matná a hezky pružná. Vzhledem k silným účinkům se ale opět vyhněte oblasti očí.


Ve složení tonika najdeme i vilín (Hamamelis Virginiana), což je rostlinka, která je hodně oblíbená v péči o problematickou pleť. Výtažek z vilínu eliminuje produkci kožního mazu, pomáhá proti zánětu (= vzniku pupínku), stahuje póry a redukuje vznik černých teček i začervenání pleti. Ve spojení s tea tree totální antipupínkové kombo!“
 

Jak tonikum ideálně používat? Produkt je vybaven hooodně praktickým dávkovačem ve tvaru disku, který známe třeba z odlakovačů na nehty. Na disk položte kosmetický tampónek a párkrát zmáčkněte, než bude tampónek vlhký. Při čištění obličeje postupujeme od prostředka směrem ven, k jeho liniím. Důvod? Do nejmastnější části, tzv. T-zóny, nepřenášíme další nečistoty, naopak je odtud stíráme pryč. Očistěte nos, čelo a bradu, pak tváře a krk. Při čištění mějte vždy čisté ruce (což platí dvojnásob, pokud vám to nedá, a pupínky si mačkáte).

Krém: noční péče i podklad pod make-up

Lidé s problematickou mastnou pletí se se krémům většinou vyhýbají. Po očištění pleti tonikem si užívají ten pocit svěžesti, který nechtějí ztratit nanesením něčeho mastného. Co se týče krému na obličej Alkmene Tea Tree, můžeme vás ujistit, že ten pocit přetrvá i po nakrémování! Krém má lehoučkou, spíše až gelovou texturu, která se do minutky vstřebá do pokožky a NEZANECHÁVÁ MASTNÝ FILM. Navíc voní stejně bylinně (někomu z našich testovačů připomínal starou dobrou alpu) jako tonikum, což pocit čistoty a svěžesti ještě podporuje.

Krém NENÍ KOMENOGENNÍ, naopak díky oleji z tea tree působí antibakteriálně = minimalizuje černé tečky a předchází zánětům pleti, které se projevují jako pupínky. Vcelku silné složení dokáže proti nedokonalostem přes noc bojovat, a tak ho můžete považovat za takovou noční masku 😊. Na vlastní pleť jsme zkusili, že když se pupínek zasáhne „teatreečkem“ včas, neprojeví se do zanícené a bolavé podoby s bílou hlavičkou, ale začne se loupat!

Tea tree ale dokáže ještě víc: je fajn na podrážděnou a poškozenou pokožku, kterou zklidňuje a hojí, a tak vám bude skvělým parťákem třeba po spálení na sluníčku. Navíc pleť hezky zchladí. Plusem je i to, že hojí drobné jizvičky.

Velké plus produktu dáváme i za super balení: krém se aplikuje pomocí pumpičky, která dávkuje přímo na prsty. Nemusíte tak sahat do kelímku, kam s každým nabráním krému přenášíte bakterie. Pak se totiž pupínky léčí špatně, když se bakterie přenáší pořád tam a zpátky.

Související recepty a články

Alkmene bio - z moudrosti přírody
Alkmene bio - z moudrosti přírody
Z kosmetických přípravků značky ALKMENE BIO dýchá vůně starých časů, která vyvolává vzpomínky na odpoledne...
Čištění pleti s účinky i vůní bylinek a koření
Čištění pleti s účinky i vůní bylinek a koření
Po vyzkoušení šamponu a kondicionéru od Ecowellu jsem nemohla odolat ani odličujícím přípravkům této značky...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky