Jak na jarní alergie přírodní cestou. Zkuste si pomoci bylinkami a přírodou

Jak na jarní alergie přírodní cestou. Zkuste si pomoci bylinkami a přírodou

Trápí vás rýma, slzení očí nebo nepříjemný a dráždivý kašel? Když imunita stávkuje, mohou se s příchodem jara začít projevovat alergie všeho druhu. Co kdybychom si zkusili pomoci třeba bylinkami a přírodními dobrotami, jež mohou být proti alergiím účinné.

 

Věřte, že existuje skvělá prevence v podobě bylinek a přípravků z přírody, které nám mohou od doprovodných příznaků alergie ulevit nebo naši imunitu posílit natolik, aby reakce na vnější podněty byly zcela minimální. A o které zázraky z přírody se jedná a jak si můžeme sami pomoci?
Tak se na to pojďme podívat.

 

Co pro sebe můžete udělat?

  • Až v jarních dnech dorazíte z práce nebo procházky domů, dejte oblečení do pračky a vysprchujte se a pokuste se nevynechat ani vlasy, na kterých pyl také rád ulpívá.

  • Zkuste nezbytné zahradnické činnosti delegovat na jiné členy vaší domácnosti.

  • Sluncem vysušené prádlo má nádhernou, charakteristickou vůni, ale také se vám na něj přilepí pyl, který pak budete dýchat, takže bude lepší chvíli sušit prádlo doma.
  • Nejlepší je ven chodit po vydatném dešti, který odstraní pyl ze vzduchu. Ideálně brzy ráno, kdy je jeho koncentrace nejnižší.
  • V autě si zavřete okénka, větrejte jen opravdu krátkou dobu.

 


bylinky_jarni_alergie.png

 

Vsaďte na přírodní pomocníky

 

Již naše babičky věděly, že není větší síly, která by nás zbavila rýmy, než pořádná bylinková inhalace. Při inhalaci máme na výběr z více možností. Můžeme inhalovat bylinkové odvary, z nichž nejznámější a nejúčinnější je samozřejmě odvar z heřmánku. Dále nám pomůže rozmarýn, levandule, tymián.

 

Lze inhalovat i esenciální oleje, a to buď samostatně (rozpuštěné ve vodě), nebo v kombinaci s bylinkovými odvary. Nejvíce pomůže olej z eukalyptu, který krásně uvolní naše dýchací cesty a pořádně nám protáhne nos. Podobně funguje i olej z máty, na bolesti v krku, který se často může objevit při alergii je zase ideální Tea Tree Oil.

 

Opravdovou pomocí může být také kloktání teplé vody se lžičkou soli a na pořádně ucpaný nos si naordinujte výplach slanou vodou – ideálně známou konvičkou na výplach nosu, nebo použijte nosní výplach s roztokem, který čistí a hydratuje sliznice.

 

bylinky_jarni_alergie_clanek.png

 

Výborná je také jedna kávová lžička jablečného octa po ránu, případně si vmíchejte 2 lžičky tohoto vychvalovaného nápoje do sklenice vlažné vody a zakápněte citronem. Jablečný ocet působí proti virózám a zmírňuje i příznaky alergií.

 

Další skvělý tip je určitě zvýšit denní dávky vitamínu C, zkuste třeba ten v liposomální formě, hořčíku i vápníku. Také si pravidelně dopřávejte česnek a nesmíme opomenout cibuli a med.
Ostropestřec mariánský, hojně používaná bylinka našimi babičkami, které věděly, že jakmile potřebujeme pročistit organismus a podpořit správnou funkci jater, měli bychom sáhnout právě po něm, jelikož zároveň pomáhá astmatikům a alergikům během senné rýmy.

 

TIP

Z mletého plodu si uvaříme čaj, který připravíme tak, že do 250 ml horké vody přidáme 1 čajovou lžičku ostropestřce a směs pak necháme alespoň 15 minut louhovat, aby se uvolnily všechny léčivé látky. Následně čaj jen procedíme a máme hotovo! Čaj pijeme 3x denně, ráno nalačno alespoň půl hodiny před snídaní, stejnou dobu pak před obědem a před spaním.

 

Další skvělou bylinkou jsou listy kopřivy dvoudomé, které z těla vyplavují škodlivé látky, nahromaděné toxiny a zbavují tělo kyseliny močové, navíc skvěle pomáhají při senné rýmě. Takže jakmile vyraší první lístečky, určitě si je jděte nasbírat a udělejte si z nich pročišťující čajík. Na jeden šálek stačí přelít vařící vodou lžíci kopřiv a můžeme ho popíjet klidně 3x denně max 21 dnů, pak si udělejte na 14 dní pauzu.

 

TIP

Tinktura z mladých kopřiv
Mladé oddénky kopřivy, mají nejjúčinnější a nejintenzivější léčivé účinky na začátku jara. Takže, kdo trpí sennou rýmou, tak určitě vyražte a udělejte si tuto skvělou tinkturu a nezapomeňte si vzít s sebou rukavice, jelikož právě tyto malé oddénky nejvíce pálí.

Budete potřebovat:
20 ks čerstvě natrhaných oddenků mladých kopřiv
200 ml čisté vodky nebo domácí slivovice

Čerstvé lístky kopřivy omyjeme, vložíme do vyšší misky, zalijeme alkoholem a rozmixujeme na jemnou kaši, kterou necháme 24h stát v chladu. Poté přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a skladujeme v zavařovací sklenici v lednici.

P.S. Užívejte jednu čajovou lžičku max 3x denně zalitou sklenicí čisté vody.

 

bylinky_kopriva-(3).png


Dále na veškeré projevy všemožných alergií jsou skvělé plody rakytníku řešetlákového, které navíc dodávají tělu potřebné vitamíny a posilují imunitu. Stačí je jen pravidelně pojídat.

 

Měsíček lékařský ve formě čaje či tinktury má zase skvělé účinky jako prostředek posilující imunitní systém a játra jakožto detoxikační orgán. Celkově pak působí jako bylinka snižující intenzitu alergických reakcí.

 

Výborný je také čaj z máty peprné, tymiánu obecného nebo zázvoru lékařského, který taktéž skvěle pomáhá v léčbě alergií.


bylinky_jarni_alergie_clanek2-(2).png

TIP

První pomocí při alergické reakci může být užití tinktury z černého rybízu, jelikož působí protizánětlivě.
 

...A TIP Z DROGERIE NA KONEC

Obyčejná vazelína, kterou si lehce natřete vnitřek nosu bude fungovat jako bariéra a zabrání ulpívání pylu.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky