Jak vybrat inhalátor pro děti? Poradíme, na co se zaměřit

Jak vybrat inhalátor pro děti? Poradíme, na co se zaměřit
Astma, alergie, ale i obyčejná rýma jsou časté obtíže, k jejichž zmírnění se výborně hodí inhalátor. Jenže zatímco pro dospělé se z této procedury rychle stane denní rutina, udržet v klidu neposedné děti bývá náročnější, navíc když v nich neobvyklý pomocník může ze začátku vyvolávat obavy. Proto mají inhalátory pro nejmenší svá specifika. Pokud právě přemýšlíte, jak vybrat inhalátor pro děti, mohou se vám hodit naše tipy.

Dvakrát měř, jednou kup

Základní doporučení a kritéria platí jak u inhalátorů pro děti, tak pro dospělé. Nejdříve se rozhodněte, zda vybíráte přístroj k příležitostnému nebo pravidelnému použití a zda ho využijete jen doma nebo i na cestách. Důležitou roli hraje i typ inhalátoru a druh léčiva. V současné době jsou například velmi populární ultrazvukové přístroje, které ač mají celou řadu předností, nemusí být vhodné pro některé druhy léčiv, zvláště pak těch s vysokou hustotou neboli viskozitou. Naopak se všemi druhy léčebných roztoků si obvykle poradí tzv. kompresorové inhalátory, které tekutinu rozpráší proudem vzduchu, jež ji následně žene ven z přístroje.

Do poslední kapky

Další důležité parametry se schovávají za občas poněkud zvláštními symboly i jednotkami. Patří k nim mikrometry, někdy označované též jako mikrony, které slouží k označení velikosti vytvořených mikročástic. Obecně platí, že čím menší částice, tím lépe pronikne do nejzazších míst v dýchacích cestách. To je důležité hlavně při léčbě astmatu a průduškových onemocnění, kdy jsou ideální částečky do 5 mikrometrů. Naopak řešíte-li ošetření nosohltanu či lépe dostupných částí dýchacích cest, postačí i částečky větší, třeba kolem 10 mikrometrů.

Na předepsané dávce léku pak závisí potřebný objem zásobníku, který se pohybuje zhruba mezi 7 a 12 ml. Zvolíte-li větší zásobník, máte jistotu, že ani v případě větší dávky léku nemusíte inhalovat na víckrát.  Zásadní je také rozprašovací neboli nebulizační výkon, který se udává v milimetrech za minutu a úzce souvisí s tím, jak dlouho bude inhalace trvat. Čím vyšší výkon, tím kratší inhalace.

Inhalátor pro děti

Právě délka inhalace je klíčová v případě volby přístroje pro děti, které chtějí mít proceduru co nejdříve za sebou. Díky volbě výkonného pomocníka se hravě dostanete pod 10 minut a leckdy se přiblížíte i polovině tohoto času, což malí pacienti ocení. S ohledem na bezpečnost je u inhalátorů pro děti velmi důležitá stabilita a také délka hadičky, která malým nezbedům umožňuje přiměřený pohyb, aniž by přístroj zvrhly. Stojíte-li před rozhodnutím, jak vybrat inhalátor pro děti, vsaďte i na snadnou manipulaci a jednoduché ovládání – díky nim budete mít vše rychle nastavené a můžete se věnovat potomkovi, nikoliv boji s přístrojem. Nepodceňujte ani design a další příslušenství. Ne nadarmo se výrobci snaží z inhalátoru pro děti udělat pomocníka nejen užitečného, ale i atraktivního.

Kamarád Sami

Do našeho sortimentu jsme vybrali kompresorový inhalátor pro děti Sami od značky Philips Respironics, a to hned z několika důvodů. Prvním je bezesporu patentovaná technologie SideStream umožňující přípravu optimálního aerosolu, který obsahuje až 78 % částic v požadované velikosti 1 až 5 mikronů (samozřejmě v závislosti na typu použitého léčiva). Tato technologie rovněž zvyšuje výkon a tím i podstatně zkracuje dobu inhalace, pro níž postačí 6 až 8 minut (2,5 ml). Svůj důvod má i unikátní tvar nádobky nebulizátoru, jejíž speciálně zaoblené dno významně snižuje zbytkový objem léčiva.

Podoba roztomilého tuleně má jediný, ale zásadní cíl – potěšit malé pacienty. Oproti tomu role masky v podobě želvy má vliv i na samotnou efektivitu inhalace, snižuje totiž rozptyl aerosolu do očí a kolem nich. Vyrobena je z měkkého, pružného materiálu, který dobře přilne a pohodlně sedí. Protože ani nejlepší popis nenahradí praktickou ukázku, podívejte se na video.
 
 
 
 
 
 
 
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky