Bojujte proti virům lipozomálními vitamíny

Bojujte proti virům lipozomálními vitamíny

Jaro je za dveřmi. Sluníčko začne pomalu vykukovat, oteplí se a zimní kabát schováme do skříně. No a pak nás ofoukne a jsme nachlazení raz dva. Proto pokud jste v zimě zanedbávali příjem vitamínů, je ideální čas začít s preventivní kúrou, jež vám pomůže překonat jaro ve zdraví. Mám pro vás tip na dva produkty, které váš organismus bude milovat.

Podpořte imunitu

Asi nebude těžké uhodnout, který vitamín je nezbytný pro to, aby obranyschopnost našeho těla fungovala co nejlépe. Ano, cé je správně. “Céčko” nás brání před infekcemi a má antioxidační účinky, a tak omezuje aktivitu volných radikálů, čímž chrání buňky v těle. Zejména teď na jaře oceníte i to, že bojuje proti únavě a vyčerpání. Kromě toho se vitamín C podílí na tvorbě hormonů, stimuluje tvorbu bílých krvinek a také snižuje hladinu cholesterolu a je nezbytný pro zdraví svalů, kostí, cév i kůže.

Tělo se zkrátka bez céčka neobejde, ale paradoxem je, že si jej samo neumí vytvořit. Proto je nezbytné každý den tento vitamín do organismu dostávat prostřednictvím stravy. A ač jíme vyváženě a zdravě, někdy doporučenou denní dávku nepřijmeme. Pak je vhodné sáhnout po doplňku stravy, který je na vitamín C bohatý. Mně se už vloni osvědčilo lipozomální céčko od značky Ekolife Natura. Začala jsem ho užívat, když mě trápila jarní únava.

Tip: Proč jarní únava vzniká a jak s ní zatočit přírodní cestou, se dozvíte tady.

Recenze Lipozomálního vitamínu C

Balení

Vitamín C od Ekolife Natura je dodáván v pevné plastové lahvičce se šroubovacím uzávěrem. Součástí balení je průhledná odměrka, pomocí které si můžete odměřit dávku 5 a více ml. Odměrka pasuje na víčko, a tak se vám neztratí.

IMG_2320.jpg

Konzistence a chuť

Přípravek má podobu tekuté emulze, která připomíná hustější džus. Barvu má emulze ananasově žlutou. Příchuť je sladká, lehce kysele pomerančová, ale určitě nečekejte chuť čerstvé pomerančové šťávy, je cítit mírné “doktorské” aroma, přeci jen se nejedná o pitíčko, ale o doplněk stravy. Každopádně díky sladkosti (emulze je slazená přírodním xylitolem, nikoliv cukrem) lze přípravek aplikovat přímo do pusy, bez zapití, a zvládnou to i děti. Pokud vám chuť nesedne, nebojte se emulzi vmíchat třeba do ranního čaje (ne horkého!) nebo do sklenky s vodou. Mně osobně byla trošku nepříjemná vůně přípravku, té jsem se nejprve lekla, ale chutná to úplně jinak, než voní, nebojte 😊. Naopak když mi emulze kápla na prsty, cítila jsem po chvilce pomerančové bonbóny, takové lipo. Prostě dětství 😂.

IMG_2319.png

Emulze je vegan friendly, bez cukru, bez geneticky modifikovaných surovin, je bezlepková, neobsahuje nanočástice a byla vyrobena bez nanotechnologií.

Dávkování

Na obalu je uvedeno doporučené dávkování 1x 5 ml denně, což je 500 mg vitamínu C. Tuto dávku si můžete dopřávat každé ráno při zvýšené únavě, když už vás přepadne nachlazení a nebo pokud vás čeká větší tělesná námaha či nějaká stresová situace. Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka je zhruba 100 mg “céčka” na den, tudíž pokud budete vitamín užívat preventivně, stačí vám denně 1 ml (na dno čajové lžičky) a 100 ml balení vám tak vystačí na 100 dní. Jedna dávka vás pak vyjde na 4 Kč.

Tady ještě doporučené dávkování trošku podrobněji:

  • 💊 zdravý dospělý člověk: cca 100 mg/den

  • 💊 kuřák: cca 150-200 mg/den

  • 💊 těhotná žena: cca 130 mg/den

  • 💊 kojící žena: cca 160 mg/den

  • 💊 člověk právě užívající antibiotika či léky obsahující kortizon: 200 mg/den

  • 💊 člověk s infekcí, nachlazený, unavený, ve stresu, očekávající zvýšený fyzický výkon: 500 mg/den

  • 💊 předškolní děti (od 6 let): 60-70 mg/den

  • 💊 školáci: 70-90 mg/den.


"Trápí vás zánět močových cest, záněty sliznic či kůže, krvácivost dásní, kývání zubů či parodontóza? I v tomto případě si denně dejte 5 ml emulze. Stejně tak při pooperační péči."

B jako Buďte v pohodě

Jak ještě tělu pomoci, aby co nejlépe zvládlo bránit se všelijakým virům a únavě? Pošlete mu společně s “céčkem” i vitamín B! Ten není pouze jeden, existuje jich rovnou osm, a tak je ideální doplňovat je do organismu formou B-komplexu. Proč to vašemu tělu prospěje?

  • 👉 B1 neboli thiamin organismus potřebuje pro růst, vývoj a správnou funkci buněk, stará se o psychickou pohodu člověka a taky je důležitý pro štěpení cukrů a škrobů a k podpoře činnosti srdeční soustavy,

  • 👉 B2 známý jako riboflavin je nezbytný pro dobrý stav kůže, očí, srdce i dalších orgánů, a zároveň přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání,

  • 👉 B3 neboli niacin je podstatný k podpoře trávení a stará se o zdraví kůže a nervových buněk, taktéž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání,

  • 👉 B5 neboli kyselina pantothenová má zásadní význam pro vytváření a odbourávání tuků v těle, tělo ji využívá i při přeměně sacharidů,

  • 👉 B6 (pyridoxin) podporuje funkce imunitního systému, přispívá k regulaci hormonální aktivity a podílí se na metabolismu aminokyselin, proto je důležitý pro sportovce a ženy užívající hormonální antikoncepci,

  • 👉 B7 známe jako biotin, který dokáže dělat divy se zdravím vlasů a kůže,

  • 👉 B9 aneb kyselina listová je rozhodující pro buněčné dělení a tvorbu DNA, a tak nesmí chybět v jídelníčku těhotných žen,

  • 👉 B12 (kobalamin) se podílí na procesu dělení buněk, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, má vliv na funkci imunitního systému, nervové soustavy a tvorbu červených krvinek. Protože je obsažen výhradně v živočišných potravinách, měli by ho pomocí doplňků stravy konzumovat zejména vegani.

Zkrátka “béčka” jsou nezbytná pro naši psychickou pohodu, imunitu, krásu (pokožky, vlasů, nehtů) a zdravý organismus celkově. Stejně jako vitamín C se i ty z řady B vážou na vodu, ne na tuky, a tak v těle nejsou skladovány. Proto je nezbytné komplex vitamínů B dennodenně do organismu dostávat stravou. Pokud si nejste jisti, zda váš jídelníček každý den obsáhne všech osm B, je vhodné sáhnout po doplňku stravy. Tady je jeden tip.

Recenze Lipozomálního vitamínu B

Balení

“Béčko” od Ekolife Natura má totožné balení jako vitamín C, tedy plastovou neprůhlednou lahvičku se šroubovacím uzávěrem a odměrkou, ale je o 50 ml větší - lahvička obsahuje 150 ml emulze. Balení vám vystačí na měsíc a jedna dávka vás vyjde na 14 Kč. Zdá se to dost, ale podle mě se do produktu, který ovlivní celou škálu orgánů, a ještě k tomu je LIPOZOMÁLNÍ, vyplatí investovat.

IMG_2326.jpg

Konzistence a chuť

Vitamín B má konzistenci mírně hustější než C, připomíná hustý lepkavý sirup. Chuťově za mě “béčko” vítězí - chutná po ananasu a chuť je moc příjemná, nemá umělé podtóny. Emulze je fakt taková šťavnatá, připadá mi jako ananasové smoothie. S tímto přípravkem nebudou mít děti žádný problém (pokud jim chutná ananas), polknou ho i bez zapití.

IMG_2327.png

Emulze je bez cukru, bez GMO, je bezlepková a byla vyrobena bez použití nanotechlogií.

Dávkování

Jedna výrobcem doporučená denní dávka (5 ml) obsahuje vyvážené množství DDD B-komplexu. Děti (6-12 let) mají užívat 1/3 dávky pro dospělé, tedy necelé 2 ml. Těhotné a kojící ženy pak mohou dávku zvýšit i na 7 ml. Komplex “béčka” od Ekolife Natura obsahuje ještě navíc v každé denní dávce:

  • 👍 45 mg vitamínu C (takže pokud budete užívat oba produkty současně, snižte si dle toho dávku “céčka”),

  • 👍 2,5 mg kyseliny paraaminobenzoové (PABA), která je příbuzná kyselině listové (B9) a má antioxidační účinky,

  • 👍 5 mg inozitolu, což je sacharid podobný cukru, po kterém vám porostou vlasy jako divé a mozkové buňky dostanou dávku výživy,

  • 👍 5 mg cholinu, který se podílí na využití tuků, zabraňuje hromadění cholesterolu v organismu a vytváří ochranu jater.


"Ekzémy, padání vlasů, únava, špatná nálada, afty v puse. Za těmito problémy se může skrývat nedostatek vitamínu B."

Co jsou to tedy ty lipozomální vitamíny?

Oba produkty od Ekolife Natura jsou lipozomální. Vitamín, který má v názvu toto přízvisko, je oproti běžnému obalený lipidovou (tukovou) membránou. Tělo jej netráví klasicky přes žaludek, ale rovnou jej posílá do krevního řečiště a k buňkám jater. A v tom je to kouzlo: organismus tak vstřebá až 90 % látky, kterou mu pošleme! Z běžných vitamínů, které prochází trávicím ústrojím, si vezme jen 5-20 %, zbytek tělo při trávení zpracuje a vyloučí. A dvacet a devadesát procent je obří rozdíl. Proto pokud máte možnost volby, sáhněte po vitamínech v lipozomální formě.

Kam dál: Více o lipozomálních vitamínech píšeme v tomto článku.


Upozornění: Obsah tohoto článku není zamýšlen jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu a pomoc navštivte svého lékaře.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky