Kozlík lékařský

Pokud na něj při procházkách krajinou natrefíte, dost možná nelibě nakrčíte nos. Příroda mu totiž propůjčila nepříjemný zápach.
Kozlík lékařský

Zatočí s úzkostmi i nespavostí

Kozlík lékařský si libuje v místech s dostatkem vláhy. Okolí potoků a podmáčené louky za odměnu ozdobí bohatým květenstvím drobných bílých až narůžovělých kvítků. A protože není žádný prcek, ale dorůstá až do výšky 1,5 metru, pravděpodobně ho nepřehlédne. Ten nejcennější poklad ale nesměle ukrývá pod zemí, právě kořen s válcovitými a bohatě větvenými oddenky má totiž úžasné léčivé vlastnosti.

Již ve 12. století doporučovala svatá Hildegarda z Bingenu kozlík lékařský lidem k celkovému zklidnění a při potížích s usínáním. Také v dalších stoletích se k bylince upírala zasloužená pozornost. Dokonce pomáhala zvládat vojákům útrapy během bouřlivých dob první světové války.  

Tinktura pro spánek Šípkové Růženky

Vyrobit kozlíkovou tinkturu zvládne úplně každý. A získá tak účinnou bylinnou první pomoc při nespavosti, úzkostech a stresu. Kozlík lékařský působí relaxačně a je vítaným pohlazením na pocuchané nervy.

 

Budete potřebovat:

25 g drceného kořene kozlíku lékařského
250 ml alespoň 40 % alkoholu

 

Postup:

Drcený kořen kozlíku vsypte do sklenice a zalijte alkoholem. Uzavřete víčkem a uložte na teplé místo, avšak mimo dosah slunečního záření. Každý den sklenici jemně protřepejte. Po 2 až 3 týdnech tinkturu přefiltrujte přes plátýnko. Skladujte ji nejlépe v lahvičkách z tmavého skla s kapátkem, které usnadní dávkování. Užívejte 20 kapek 3 x denně.

Co ještě kozlík umí

Bylinka pečuje o naše duševní zdraví. Zároveň podporuje i kognitivní funkce, a proto jistě potěší všechny studenty a ty, kteří v práci pořádně zaměstnávají hlavu. S bylinkou si bude dobře rozumět také srdce, které udržuje v kondici, stejně jako celý kardiovaskulární systém. Kromě toho přispívá kozlík i ke zdravému trávení.

A jestliže patříte k milovníkům kočičích mazlíčků, nezapomeňte jim na zahrádce vysázet několik kozlíků pro radost. Jejich charakteristický zápach totiž kočky zbožňují podobně jako šantu kočičí.

 

Související recepty a články

Kaštan koňský
Kaštan koňský
Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky