Myrta obecná

Myrta je stále zelená kytička, která představuje symbol štěstí, lásky a také plodnosti.
Myrta obecná
Tento symbol je znám již od dob starého Říma a Řecka, kdy měli ženich a nevěsta při svatebním obřadu na hlavách věnce z myrty.  Další krásnou tradicí bylo sázení myrtového výhonku v den oddání a podle úspěšnosti jejího uchycení se předpovídala budoucnost manželského svazku.

Myrta je ale i v dnešní době stále považována za rostlinu mající určitou magickou sílu, proto by neměla chybět na žádné svatbě, aby novomanželům přinesla co nejvíce štěstí a spokojenosti v dalším společném životě. Jméno dostala podle řeckého slova „myron“, což v překladu znamená „vonný balzám“.
 

Léčivé účinky

Myrta obecná obsahuje látku myrtol, což je éterický olej vhodný k pročišťování dýchacích cest. Tato bylinka tak pomáhá při bronchiálních infekcích.

Zároveň ji lze využít i při zánětech dásní, v takových případech přijde vhod myrtový čaj, který můžeme kloktat také za účelem léčby zánětů dutin či při kašli.

Myrtový éterický olej se používá při výrobě kosmetiky nebo parfémů a často také do vonných olejíčků do aromalamp. Myrta se hodí i při léčbě akné, používá se také proti kožním chorobám. Sušené listy a květy velmi výrazně voní, a proto se někdy přidávají do vonných pytlíčků, které se dávají okolo prádla do skříně.
Myrtu neužívejte při těhotenství a kojení.
 

Obklad našich babiček

Na odřeniny a lehčí rány je dobré použít nadrcený list. Ten zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté do výluhu namáčíme bavlněný kapesník a potíráme jím ránu. Takto můžeme obklad použít také na akné.
 

Myrta v kuchyni

Myrtové listy a bobule mají své místo také v kuchyni. Přidávají se do marinád na maso, ale také jako nádivka do drůbeže – tady jen malá rada, nezapomeňte je před podíváním pokrmů vyjmout, protože v opačném případě riskujete, že se váš pokrm stane příliš hořký.

 

Související recepty a články

Kaštan koňský
Kaštan koňský
Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky