Růže damascénská

Růže damascénská
Růže jsou symbolem ženskosti, lásky a vášně – ne nadarmo byly ve starém Řecku zasvěceny bohyni lásky a krásy Afroditě. Díky svému vzhledu jsou pak královnami zahrad, jejich skvělé vlastnosti oceníte ale i v péči o svou krásu a zdraví.

Tyto královny květin potěší unavené oči, dodají lesk vlasům a nádherně provoní dům. Naše babičky jimi léčily vyrážku a v jižní Francii se z nich dokonce připravují chutné speciality. Růže jsou krásné, voňavé, a proto se také velmi často objevují ve svatebních kyticích. Můžete je nejen obdivovat ve váze, dají se i sníst, využít při kosmetických kúrách či přidat do koupelí.

Růže má své velké uplatnění v mnoha sférách, a to ať už jde o okrasné zahrady, nebo právě kosmetiku. Vyrábí se z ní tolik oblíbená růžová voda, aromatické esenciální oleje, ale i jiné produkty speciálně zacílené na péči o pleť. Hodí se právě na problematickou pokožku, protože dokáže skvěle čistit pleť, ale zároveň napomáhá hojení a má výborné působení na jizvičky.

Důvodů, proč má růže téměř každý rád a pěstuje je, je mnoho, ale nejdůležitější jsou jistě jejich veliké květy, nádherná vůně, malá náročnost a velká přizpůsobivost.
 

Tajemství svaté Hildegardy

O zdravotních účincích růží věděla už ve 12. století svatá Hildegarda z Bingenu. Léčila s jejich pomocí nemocné oči nebo vředy, a to tak, že na postižená místa přikládala jejich listy a květy. Využívala i sílu růžové vůně a lidem, kteří trpěli výbuchy zlosti a vzteku, doporučovala následující recept:

„Rozmačkejte sušené lístky růže a šalvěje na prášek. Nasypte je do plátěného pytlíčku a noste s sebou. Když vás chytne vztek, přiložte váček k nosu a vdechujte jeho vůni.“

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky