Růže šípková

V lidovém léčitelství se používaly její krásně vonící světle růžové květy, kořeny i plody.
Růže šípková
Mám ráda vůni a něžnost šípkové růže, jenž je ozdobou přírody a okrasných zahrad. Oblíbená byla už ve starověkém Řecku a Římě a její květy bývaly odedávna symbolem lásky, touhy, něžnosti, ale také mlčenlivosti a mládí. Už i léčitelé ve starověku věděli o povzbuzujících účincích, kterými se šípková růže může pyšnit.

V lidovém léčitelství se používaly její krásně vonící světle růžové květy, kořeny i plody. Okvětné lísky sloužily jako projímadlo, z květů se pak získával růžový olej, který byl důležitou součástí vonných koupelí. Dnes se tento olej používá na výrobu mýdel, parfémů, krémů na pleť nebo balzámů na rty. V péči o pleť je prostě hotovým balzámem a určitě je dobré ho mít vždy po ruce.

Obsahuje řadu účinných látek, například velmi potřebný vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a vitamín A či K nebo flavonoidy.  Díky úžasné schopnosti regeneraci pleti se doporučuje i jako přírodní péče o stárnoucí pokožku, jelikož ji skvěle vyživý a tím pleť krásně omladí. Urychluje také hojení jizviček a snižuje viditelnost pigmentových skvrn.
 

Výživný krém s šípkovým olejem

S přicházejícím podzimem je potřeba dát naší pleti pořádnou dávku výživy, jelikož s chladnějšími dny se více vysušuje, loupe nebo se nám tvoří malé šupinky. Tak si pojďte společně s námi vyrobit jednoduchý a hlavně pořádně hutný krém, který je hotový raz dva a po kterém vaše pleť bude plesat blahem. Je vhodný pro všechny tipy pleti a navíc je to skvělý dárek pro každého koho máte rádi.
 

Budete potřebovat:

3 polévkové lžíce šípkového oleje
2 polévkové lžíce včelího vosku
2 polévkovou lžíci mangového másla
90 ml mandlového oleje
10 kapek esenciálního oleje patchoulli
 

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme včelí vosk, mangové máslo a mandlový olej. Jakmile bude vše v tekutém stavu, sundáme směs z plotny a necháme ji chvilku vychladnout. Poté přidáme šípkový olej a esenciální olej. Směs pak dáme do lednice asi na 20 minut, aby vychladla a trochu ztuhla, a poté ji šlehačem nebo tyčovým mixérem vyšleháme do krémové konzistence. Hotový krém dáme do pěkné tuby na krém, která lahodí vašemu oku a můžeme začít s používáním.

Související recepty a články

Kaštan koňský
Kaštan koňský
Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky