Vavřín vznešený neboli bobkový list

Vavřín vznešený neboli bobkový list
Kouzelná rostlina vavřín, pro mnohé známá pod názvem bobkový list, v sobě skrývá mnohé účinky, které byste ani zdaleka nečekali. Pokud nedáte dopustit na přírodní léčiva, bobkový list by ve vaší zelené lékárně rozhodně neměl chybět.

Již ve starověkém Římě lidé věřili, že vavřín přináší štěstí a slávu. Dnes se vavřín neboli bobkový list používá hlavně jako koření a je jednou z nejpoužívanějších bylinek nejen v českých pokrmech. V české kuchyni ho využíváme zejména v jeho sušené podobě. Takové listy mají jemné aroma, které se vpíjí do celkového pokrmu. Na trhu je ale k dostání i čerstvý – jako takový skvěle doplňuje středomořskou kuchyni, zejména skopové a jehněčí.

Co moc lidí netuší, je fakt, že lze vavřín používat i jako lék proti ztuhlým svalům – stačí ho pouze přimíchat do koupele, nejlépe ve formě oleje. Odvar z bobkového listu se zase používá k podpoře trávení, zároveň ho můžeme užít i zevně proti lupům. Ve výrobě kosmetiky má své místo jako přídavek do výroby mýdel.
 

Léčivé účinky vavřínu

Pomocí vavřínu lze léčit celou řádku nemocí, jeho listy jsou totiž bohatým zdrojem hořčin, silicí a alkaloidů, plody zase obsahují triglyceridy linolové, palmitové a laurinové kyseliny.

Vavřín podporuje trávení a metabolismus při cukrovce II. typu, pomáhá při revmatismu a dně, bolestech v kostech a kříži a bolestech sedacího nervu. Také zmírňuje kašel a nachlazení, tlumí bolesti hlavy, ulevuje od nejrůznějších otoků a artritických bolestí. Dále je účinný při ušních zánětech, zlepšuje sluch, podporuje pocení a snižuje horečku a příznaky chřipky. Způsobů, jak vavřínové listy užívat k léčbě neduhů, je hned několik.
 

Vavřínový prášek

Při cukrovce vám zase pomůže vavřínový prášek. Ten si připravíme tak, že listy vavřínu jednoduše rozmixujeme. Hotový prášek pak vložíme do skleněné sklenice a tu dobře uzavřeme.
Prášek užíváme dvakrát denně na špičce kulatého nože, zapíjíme jej 300 ml vlažné vody.

Související recepty a články

Kaštan koňský
Kaštan koňský
Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky