Hygiena rukou ve škole: 4 tipy na dezinfekční přípravky

Hygiena rukou ve škole: 4 tipy na dezinfekční přípravky

Zvýšené hygieně jsme začali věnovat pozornost hned v březnu, kdy nás zasáhla pandemie koronaviru: mytí rukou je hygienický standard, avšak situace si žádala klást na něj ještě větší důraz. Maminky a tatínky tak potkal složitý úkol: vysvětlit ratolestem, co se kolem nás děje, a proč je nutné nosit roušky a umývat si ručičky ještě o něco častěji.

Na jaře nebylo na trhu dostatek dezinfekčních gelů, které by nám pomohly chránit se ve veřejných prostorách. Dění ukázalo, jak jsou tyto výrobky potřeba, a tak se na jejich výrobu zaměřilo více značek. Přes léto se pak dezinfekční prostředky na ruce staly doslova produktem denní spotřeby - najdeme je téměř ve všech prodejnách, na nádražích, v čekárnách… Pomáhají nám udržet hygienickou čistotu i tam, kde není k dispozici tekoucí voda a mýdlo.

IMG_5615-(1).jpg


I děti si již zvykly tyto prostředky používat, protože ví, že tak mohou zahnat bubáky v podobě virů a bakterií. Proto nebudou překvapení, když jim do školní aktovky přibalíte dezinfekční produkt, kterým by si měly ve škole pravidelně ošetřovat pokožku rukou. Rodiče školáků si jistě dovedou představit, že jejich ratolesti - nadšené ze spolužáků, které dlouho neviděly, pravděpodobně dají přednost hrám než pečlivému (a tím pádem zdlouhavému) mytí rukou v umývárně 😊.

IMG_5625.jpg

Když pak sáhnou po dezinfekčním gelu nebo spreji, mohou si rodiče oddechnout. Vybrali jsme proto čtyři produkty, které se snadno vejdou do školní tašky i batůžku a budou tak dětem vždy po ruce. Hlavně než sáhnou po svačince!

IMG_5612.jpg


1. Dětský antibakteriální gel s vůní jahody

 

  • značka: Chlapu chlap

  • výrobce: Estetica Group, Polsko

  • velikost balení: 30 ml, 8,5 cm cm na výšku

  • dezinfekční přísada: alkohol, 62 %

 

Růžový gel značky Chlapu chlap, což v překladu znamená něco jako cáky cák 😊, potěší zejména nejmenší děti. Jeho etiketu zdobí roztomilý zubatý zajda a gel voní sladce jahodově. Navíc jsou v něm malinké modré kousíčky, jakoby třpytky, které se při rozmazání mezi prsty chovají jako voskovka - jemně se rozetřou a udělají na pokožce modrou čárku. Ale nebojte, efekt z kůže po chvilce mizí a gel ani třpytky nijak nebarví oblečení (otestováno na kousku látky). Třpytky spíš mají za úkol děti zaujmout a motivovat k nanesení dezinfekce i malá prťata.
 

IMG_5632.jpg


Při nanášení voní gel po jahodách, po aplikaci už jde cítit trošku dezinfekčně, avšak aroma po sekundě odezní. Jakmile se gel vstřebá do pokožky, není již znatelný ani vůní, ani pocitem: ruce nelepí, netvoří se na nich žmolky a jejich kůže je následně příjemně hladká a vyživená. Produkt totiž obsahuje vitamíny A a E. “Éčko” podporuje hydrataci, vláčnost a hebkost a má antioxidační účinky, “áčko” dělá pokožku pružnější. Ve složení navíc najdete i aloe vera, které regeneruje a vytváří na kůži ochranný film.

IMG_5654.jpg


Díky velmi kompaktní velikosti se tento produkt vejde i do školního pouzdra a děti jej tak mohou mít pořád na očích, což je bude nabádat k častější dezinfekci rukou. Ty nejsou vysušené ani po častém použití.

IMG_5653.jpg


2. Dezinfekční gel na ruce s vůní citronu

  • značka: Lavosept

  • výrobce: Amoené, Česká republika

  • velikost balení: 100 ml, 12,5 cm na výšku

  • dezinfekční přísada: alkohol, 75 %

 

Pro starší děti je skvělý dezinfekční gel od českého výrobce Amoené. Ten se vyrábí v Příboru a je určen i pro profesionální použití ve zdravotnických zařízeních. Gel díky obsahu alkoholu, citralu a limonene účinně eliminuje viry a bakterie a má i fungicidní efekt.
 

IMG_5604.jpg


Citral je přírodní látka, která dodává citrusovou vůni a má velmi silné antimikrobiální účinky. Limonene je taktéž organického původu, umožňuje lepší vstřebávání látek do pokožky a působí mikrobiálně a proti kvasinkám.”

 

Produkt je průhledný a oproti jahodovému je trošku více tekutý. Také je více cítit dezinfekcí: po aplikaci se line dezinfekční zápach, ale co je příjemné - jakmile tento zápach odezní, zůstanou dlaně vonět po citronech. Gel tak dodává svěží pocit, což ještě znásobuje ten pocit čistoty rukou.
 

IMG_5627.jpg


Palec nahoru dávám i balení, které má pro mě ideální velikost. Není úplně maličké, a tak gel vydrží i při častém používání, a přesto se vejde třeba i do kosmetické taštičky. Nevysušuje kůži, nežmolkuje, nelepí, nemastí, zkrátka na pokožce není po aplikaci nijak znatelný, a tak nijak neomezuje v další činnosti. Navíc pokud rádi podporujete tuzemskou výrobu, udělá vám tento dezinfekční gel radost.
 

IMG_5655.jpg


Virocidní, baktericidní a fungicidní účinnost dezinfekce Lavosept na kůži byla prokázána testy zpracovanými v Národní referenční laboratoři pro dezinfekci a sterilizaci (centrum epidemiologie a mikrobiologie) na základě německých metod DGHM splňujících normy EU dle ČSN EN ISO/IEC 17025. Dezinfekce je na 99,9 % účinná i proti koronaviru a E-cole.

výrobce produktu

 

3. Antibakteriální dezinfekční sprej na pokožku

 

  • značka: Dermo Pharma

  • výrobce: Estetica Group, Polsko

  • velikost balení: 100 ml, 14,5 cm na výšku

  • dezinfekční přísada: alkohol, 75 %

 

Pokud vašemu dítku nevyhovuje roztírání čehokoliv na pokožce, oceníte dezinfekci ve spreji. Ta od značky Dermo Pharma má průhlednou barvu, nedělá skvrny na oblečení a její aplikace je velmi příjemná. Sprej vytváří neviditelnou mlhu, která se hned vstřebává do pokožky a zanechává ji bez lepivého či mastného pocitu.
 

IMG_5638.jpg


Produkt obsahuje 100% přírodní glycerin, jenž zvláčňuje a zjemňuje kůži a pomáhá jí udržet si vlhkost. Dále ve složení najdete kajeputový olej, což je látka extrahovaná z větví a listů stromu s názvem kajeput střídavolistý (Melaleuca Alternifolia), a je to jeden z nejdražších olejů na světě. Umí bojovat s kožními infekcemi a houbami a hlavně s bakteriemi a viry! Díky glycerinu a oleji tak sprej ruce nevysušuje a za pár sekund po aplikaci ani nevíte, že na pokožce něco máte.
 

IMG_5628.jpg


4. Přírodní hygienický sprej na pokožku i povrchy

 

  • značka: ECOS3

  • výrobce: Ekokimya, Turecko

  • velikost balení: 125 ml, 16 cm na výšku

  • dezinfekční přísada: neionogenní aktivní látka, která má cytotoxický účinek = porušuje buněčné membrány a ničí tak viry a bakterie

 

Preferujete doma raději přírodní kosmetiku? Pak vašemu školákovi pořiďte hygienický sprej od značky ECOS3. V jeho složení najdete jen vodu, ošetřující extrakt z listů aloe, parfém, fenethylalkohol (což je derivát PŘÍRODNÍCH látek), ethylhexylglycerin (což je chemická látka, ale bez negativních účinků na zdraví, která nahrazuje škodlivé parabeny) a neionogenní aktivní látku, jež má dezinfekční funkci.

 

Sprej má příjemnou květinovou vůni, trošku jako aviváž, která na pokožce vydrží až do umytí rukou. Produkt není vůbec cítit žádnou chemií.”
 

8.png


Hygienický sprej od ekologického výrobce Ekokimya má nejen super složení, ale i široké využití. Můžete jej používat na pokožku rukou a zároveň i na dezinfekci nejrůznějších ploch. Jak může sprej vaše dítko využít?

 

✅ Dezinfekce rukou,

✅ dezinfekce obličeje (při aplikaci je třeba dobře zavřít oči a sprej aplikovat ze vzdálenosti 15-20 cm),

✅ dezinfekce klik ve škole a na kroužcích,

✅ dezinfekce madel a tlačítek v MHD,

✅ dezinfekce klávesnic a myší u PC v hodinách informatiky,

✅ dezinfekce na školních a veřejných toaletách (postříká se přímo povrch toalety),

✅ dezinfekce povrchů ve škole (lavice, psací potřeby apod.).


IMG_5603.jpg
 

Promnutí oka, poškrábání se na nose, brada opřená v dlani… Obličeje se dotkneme až 20x za hodinu! Jedna z prvních rad Světové zdravotnické organizace (WHO) na začátku pandemie COVID-19 proto byla ,nesahejte si na obličej‘, protože právě třeba neuvědomělým dotknutím se oka můžeme vir do těla dostat. Proto určitě není od věci si sprejem ECOS3 občas dezinfikovat i obličej.”


 

Tip: Na začátku pandemie jsem otestovala celou dezinfekční řadu od ECOS3. Přečtěte si dojmy v recenzi.

IMG_5620.jpg

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky