10 důvodů, proč vlasům dopřát měsíček lékařský

10 důvodů, proč vlasům dopřát měsíček lékařský

Věděli jste, že pitím čaje z měsíčku lékařského posílíte imunitu, aby mohla účinně bojovat proti virům, bakteriím a nežádoucím parazitům? Tato rostlinka známá z lidového léčitelství má i zázračné účinky na pokožku: hojí jizvy, popáleniny a drobná poranění. No a kromě toho všeho umí dělat doslova divy s našimi vlasy. Tady je hned 10 důvodů, proč by vám měsíčková kosmetika neměla v koupelně chybět!

  1. Měsíček lékařský zjemňuje drsné a nepoddajné vlasy

  2. dodává kadeřím lesk

  3. stimuluje jejich růst, posiluje je a pomáhá produkovat kolagen

  4. zklidňuje citlivou vlasovou pokožku

  5. zmírňuje svědění pokožky hlavy

  6. hojí ekzémy na vlasové pokožce a má na ni protizánětlivé účinky

  7. je přírodním bojovníkem proti lupům

  8. oživuje barvu blonďatých, zrzavých a načervenalých vlasů

  9. je bohatý na rostlinné minerály, které vlasy chrání před volnými radikály

  10. a je vhodný na rychle se mastící vlasy.

Pokud nemáte zahradu a nemůžete si tutu všemocnou oranžovou bylinu vypěstovat a připravit si z ní odvar, vsaďte na vlasovou kosmetiku s organickým extraktem měsíčku. V sortimentu ji má německá značka Alkmene a já jsem ji musela vyzkoušet, kdo by všem těm účinkům odolal!

IMG_2522.jpg
 

Recenze obnovujícího šamponu Alkmene Bio Měsíček

Vůni dávám 1*

Uaa, tentokrát musím začít vůní jako první, protože ta měsíčkového šamponu Alkmene je úplně neskutečná! Šampon voní jako jarní rozkvetlá zahrada, taková ta svěží, po dešti. Vůně mě opravdu uchvátila a ano, nejraději bych si myla vlasy každý den. Aroma je - jak to popsat - naturální, čisté, nejdou cítit žádné stopy chemie. Už jen pro tu vůni si musíte šampon koupit! 😂

Objem dělá dojem

Ale uchvátily mě účinky šamponu. Vlasy jsem si umývala v předklonu nad vanou, a tak jsem při smývání šamponu viděla, že pěna není čistě bílá, že produkt skutečně smývá všechno a očišťuje kadeře od všeho, co na nich ulpívá (prach, stylingové přípravky apod.). Po umytí tak vlasy byly skutečně “lehké”, a po vyfénování byly tak nadýchané, že mi to až vyrazilo dech. Přitom u popisku šamponu není napsáno, že by byl na “objem vlasů”. No, jde vidět, že tyto konvenční produkty, které jsou určeny právě na objem, nemají oproti měsíčku lékařskému šanci 😊.

IMG_2503.jpg

Stačí kapička

Šampon má průhlednou barvu, z čehož jsem nejdřív radost neměla, protože mám zkušenost, že průhledné šampony bývají takové řídké a prostě nic moc 😊. Ale i v tomto směru Alkmene překvapil: konzistence je hustá a šampon hodně pění. Fakt hodně. Právě skrze jeho průhlednou barvu jsem si dala do dlaně bohaté množství, protože jsem očekávala, že šampon bude “nic moc”, a pak jsem měla na hlavě takovou pěnu, že jsem ji smývala snad 3 minuty. Takže opravdu stačí jen malinké množství, což je skvělé.

aa.jpg

Snadná aplikace díky super lahvičce

Zamilovala jsem se do obalů vlasové kosmetiky Alkmene. Miluji totiž skandinávský styl bytového designu, a tyhle hnědé “lékárenské” lahvičky ho velmi připomínají. Tohle jsou produkty, které v moderní koupelně rozhodně nebudou dělat ostudu 😊. Plusové body mají ode mě i za “vyklapávací” víčko. Uzávěr není šroubovací, nemusíte ho sundávat, stačí zmáčknout na jednu část víčka, které se otevře, a šampon můžete rovnou aplikovat do dlaně. Je to fakt praktické.

Bez-nazvu.pngScandi lahvičky v koupelně vypadají skvěle (foto: H&M a AliExpres)
 

Recenze obnovujícího kondicionéru Alkmene Bio Měsíček

Vlasy jako zrcadlo

Tentokrát začnu od účinků. Protože to je jedno velké “wow”. Tak oživené a lesklé kadeře jsem neměla ani po použití nesmývacího olejíčku. Po umytí jsem zlepšení nezaznamenala - vlasy se nezdály balzámem ani nějak dobře vyživené, ani se snadno nerozčesávaly. Ale po vyfoukání fénem byly jako proměněné - plné lesku, a účes byl takový bohatý. Šampon jim dodal nadýchanost a kondicionér tento efekt nezničil (s některými balzámy to tak bývá, že jsou vlasy po nich těžké a zplihlé, to asi znáte sama). Kadeře mi přišly mnohem více zářivé a ač jsem si je barvila už někdy před měsícem, zdály se mi lesklé jako čerstvě obarvené. Mám mírně načervenalý tón vlasů (to můžete vidět na fotce v tomto článku, kde jsem testovala přírodní barvu na vlasy Biokap), a kondicionér Alkmene tóny hezky zvýraznil. Měsíček lékařský rulezz! 😊

Vůně a konzistence

Vůni má měsíčkový kondicionér Alkmene stejnou jako šampon, takže pecka. Konzistence je hustá a bohatá, připomíná hutný krém na obličej. I v tomto případě vás tak potěší, že stačí opravdu malé množství, není třeba plýtvat. Já balzám nanáším jen na konce vlasů, max. do výšky k uším, abych zbytečně nezatížila kořínky.

IMG_2553.jpg

Máte doma tvrdou vodu? Měsíček vaše vlasy ochrání

Je fajn, že měsíček lékařský chrání kadeře před volnými radikály. Tyto částice ulpívají na povrchu vlasové pokožky a vlasů, kvůli čemuž ztrácí lesk a jejich barva bledne. Měsíček je bohatý na antioxidanty, které usazení částic ve vlasech redukují, a taky zabraňují tomu, aby se v nich usazovaly kovy a minerály z tvrdé vody.

Je pro mě důležité, že produkty na vlasy od Alkmene Bio jsou:

✅ veganské

✅ bez parabenů

✅ bez silikonů

✅ bez minerálních olejů

✅ bez PEGs (chemické látky, sloučeniny PolyEthylenGlykolu)

✅ bez SLS (Sodium lauryl sulfate) a SLES (Sodium laureth sulfate)

“Co přesně jsou tyto chemické látky a jak konkrétně škodí vlasům, se dozvíte v tomto článku.”
 

Recenze krému na ruce Alkmene Bio Měsíček

V úvodu jsem zmínila, že měsíček lékařský umí hojit jizvy, popáleniny i drobná poranění na kůži. Regenerační a zklidňující účinky této byliny znali už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě! Chtěla jsem proto její péči dopřát nejen vlasům, ale i pokožce. Teď po zimě mám extrémně vysušené ruce s loupající se kůží na prstech, takže sáhnout po krému Alkmene Bio Měsíček byla jasná volba.

bb.jpg

Vůně a konzistence

Juhů, i krém voní tak báječně jako šampon, je ze mě prostě milovník měsíčku! Vzhledem krém trošku připomíná vazelínu, je bílo-průhledný a nemá zcela krémovou konzistenci. Nemusíte mít ale obavy, že by jako vazelína i mastil. Naopak. Vsákne se během cca 5 sekund a pak už jej na rukou ani necítíte. Co však cítíte, je okamžitý pocit výživy.

cc-(1).png

Blesková regenerace

Zdá se, jakoby krém na kůži vytvořil jakousi ochrannou vrstvičku, takovou rukavici 😊. Pokožka se ihned po aplikaci vypne, krém má citelně liftingový efekt. A co je hlavní, šupinky na konečcích prstů, které mě trápily, byly hned po natření tatam. Musím říct, že produkt mě opravdu nadchnul a je to naprosto něco jiného, než jiné krémy, co jsem vyzkoušela. Jak konzistencí, tak okamžitými účinky. Mám doma v zásobě i další krémy na ruce od Alkmene, tak jsem zvědavá, jestli se měsíčku vyrovnají. Napíšu o tom už brzy!

P. S. Neostýchejte se krém použít ani na nožky: měsíček je úžasný na suchou, ztvrdlou a rozpraskanou pokožku chodidel. Navíc díky antiseptickým účinkům vás Calendula officinalis dokáže zbavit taky plísně na nohou. A klidně natřete i lýtka, protože tak zklidníte otoky, a masáží příznivě ovlivníte cévy dolních končetinách. Já tyhle multifunkční kosmetické přípravky prostě zbožňuji!

“Měsíček lékařský obsahuje cenné látky, jakou jsou éterické oleje, kyselina salicylová, saponiny, flavonoidy, hořčiny, pryskyřice, organické kyseliny nebo vitamín C. A právě tento mix účinných látek působí příznivě na poškozené tkáně pokožky a léčí je.”


Závěr: Dlouho jsem nebyla z nějaké kosmetiky tak nadšená jako z této měsíčkové. Doporučuji.

IMG_2520-(1).jpg

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky