BIOKAP: péče o barvené vlasy z Itálie

A protože s barvami BIOKAP jsem velmi spokojená, zkusila jsem otestovat i tyto dva produkty. Co si o nich moje kadeře myslí? Všechno vám prozradím!
BIOKAP: péče o barvené vlasy z Itálie

Od té doby, co si vlasy barvím barvami na vlasy BIOKAP, které jsou tvořeny z 92 % přírodními složkami, pozoruji, jak se zvýšila jejich kvalita a jak se jim vrátil ztracený lesk. Italská značka Bios Line, která za BIOKAPem stojí, nevyrábí pouze barvy, ale má v sortimentu i šampon a balzám - přímo určené na barvené vlasy. A protože s barvami jsem velmi spokojená, zkusila jsem otestovat i tyto dva produkty. Co si o nich moje kadeře myslí? Všechno vám prozradím!

1-(1).png

Profesionální vlasová kosmetika bez silikonů a dalších neřádů


Šampon ani balzám BIOKAP neobsahuje parabeny, silikony, SLS (sodium lauryl sulfate), SLES (sodium laureth sulfate) ani PEG (sloučenina poly ethylen glykolu). Produkty taky byly testovány na obsah niklu. Nikl je těžký kov, který se běžně vyskytuje třeba v bateriích nebo ve špercích, bohužel je ním ale často kontaminovaná i kosmetika. Zvýšený kontakt s niklem může způsobovat silné alergie, které může vyvolat už i mikroskopický 1 ppm (parts per million) niklu. Pokud navštívíte kožní s vážnou kontaktní dermatitidou, dost pravděpodobně vám dermatolog doporučí přestat používat kosmetické produkty s obsahem dráždivé chemie a právě niklu. Tudíž mi udělalo velkou radost, že výrobky BIOKAP v sobě tyhle neřády nemají. No posuďte sami, že tyhle látky nejsou něco, co byste si do vlasů chtěli aplikovat:

❌ parabeny: konzervanty, 100% chemické látky nepřirozené lidskému tělu, které mohou způsobovat alergické reakce,
❌ silikony: vyhlazují vlasy, ale bohužel se ve vlasech usazují a zatěžují je. Kadeře jsou pak zplihlé, ztrácí objem, snadno se mastí a nakonec ztratí i onu jemnost a hebkost,
❌ sodium lauryl sulfate: tenzid, rozpouští a odstraňuje nečistoty, vytváří pěnu, avšak je dráždivý, vysušuje pokožku a vlasy, snadno prostupuje kůží a může se ukládat v těle (v mozku, plicích a játrech ho lze nalézt ještě několik dní po aplikaci!),
❌ sodium laureth sulfate: levné pěnidlo, dráždí oči a kůži, vysušuje pokožku těla a hlavy, narušuje přirozenou ochrannou vrstvu kůže, může způsobit zvýšený výskyt lupů a padání vlasů,
❌ PEG: stabilizuje a emulguje kosmetiku, dělá se většinou z ropy a k jeho výrobě jsou používány přírodě škodlivé látky, které jsou přirozeně nerozložitelné a zatěžují tak životní prostředí. 

8.png


Obnovující šampon Bios Line BIOKAP Ristrutturante Capelli tinti 


Arganový olej je zázrak

Co vlasy těsně po barvení a namáhané barvením potřebují? Výživu! A na tu je expert arganový olej! Ten navrací vlasům vitalitu, hydratuje je od kořínků až po konečky a stará se, aby se konce vlasů nelámaly. Kromě toho prokrvuje vlasové kořínky, čímž je obnovuje a zesiluje tak strukturu vlasů. Mezi účinky arganového oleje patří i léčba potíží vlasové pokožky. Olej se vyrábí z jadérek ořechů stromu argánie trnitá (Argania spinosa). Ten se vyskytuje téměř výhradně na jihozápadě Maroka, a proto se arganovému oleji někdy přezdívá tekuté marocké zlato. Na jeden litr oleje je potřeba okolo 50 kg zdravých plodů argánie, jejichž louskání obnáší přibližně 18 až 20 hodin ruční práce. Proto není divu, že jsou produkty s arganovým olejem většinou dražší než další sortiment. Ale stojí za to si připlatit!

Arganový olej totiž udělá s vašimi vlasy divy! Aspoň ten v šamponu BIOKAP. Vlasy jsem napěnila, poctivě vydrbala i pokožku hlavy (protože na tu olej příznivě působí) a pak smyla ve vaně. A to, jak se vlasy pod vodou doslova proměnily v samet, mi celkem vyrazilo dech! Měla jsem pocit, že už jsem na ně aplikovala i balzám, jak byly jemné. Rostlinné složky v šamponu posilují vlasové vlákno, které je pak zpevněné - a je to znát. Někdy mám po použití šamponu vlasy takové zkřehlé a nedovedu si představit je česat bez použití balzámu, ale po umytí šamponem BIOKAP jsem cítila, jak vlasy dostaly výživu a jsou pevnější a vitální. Šampon je přímo určen na barvené vlasy. Prodlužuje trvanlivost barvy díky výtažku z vrby (salix alba), který přirozeně chrání proti UV záření (kvůli kterému barva bledne). Pokud trpíte na lupy, potěší vás, že vrba je i generacemi ověřeným bojovníkem proti loupající se pokožce hlavy. 


Věděli jste, že arganový olej je ekologický a dlouhodobě udržitelný produkt s téměř nulovou uhlíkovou stopou? Olej v produktech BIOKAP pochází z ekologického zemědělství z Maroka.


Konzistence a vůně

Co se týče konzistence, je šampon spíše tekutý, má průhlednou barvu. Ač v dlani vypadá, že je to “takové nic”, pění božsky a vytváří opravdu bohatou pěnu, kterou se vám povede hezky vetřít do celých vlasů. Pěna je hutná, a tak nestéká, drží ve vlasech. Vůní mi - nevím proč - šampon připomíná prababičku a její krém ze starých časů. Projevují se v ní vrba a rozmarýn.

✔️ šampon má účinky jako 2v1 produkt, díky oleji působí na vlasy zároveň jako balzám
✔️ po použití šampony jsou vlasy jako samet
✔️ neobsahuje parabeny, silikony, SLS, SLES ani PEG
➖ vůni bych preferovala jinou
➖ větší balení by bylo příjemnější, ať nemusím šampon objednávat tak často

5.png


Kondicionér na vlasy Bios Line BIOKAP Capillare Capelli tinti


Aby vlasy neelektrizovaly

Kondicionér BIOKAP má podobné složení jako šampon (arganový olej, výtažek z vrby, esenciální oleje z eukalyptu a rozmarýnu, nenasycené mastné kyseliny, vitamínu E), a tak spolu tvoří doslova kombo. V kondicionéru najdete taky rýžový protein, který je díky s vysoké koncentraci prospěšných živin skvělý pro výživu člověka, ale parádně vyživuje i vlasy: zlepšuje kvalitu vlasů a podporuje jejich pevnost, pružnost a celkovou odolnost proti mechanickému poškození. Navíc balzám obsahuje i kyselinu citronovou, která odstraňuje z vlasů šupinky a statickou elektřinu, a tak zabraňuje nechtěnému “nadýchání”. Navíc kyselina citrónová normalizuje rovnováhu vody a zásady ve vlasech - ty jsou pak imunní vůči účinkům ultrafialových paprsků, větru či mrazu (a tak je chráněna barva před vyblednutím), ale i vůči teplu z fénu či žehličky.

Konzistence a vůně

Kondicionér má světlou béžovou, mírně nažloutlou barvu, připomíná pastový med. Konzistence je tekutější, není krémová, v dlani se vám balzám rozlije. Je proto potřeba nanášet ho opatrně, aby vám nezkapal mimo vlasy, protože to by byla škoda. Ač jej po aplikaci ve vlasech v podstatě necítíte (produkt se v nich jakoby ztratí), počkejte 😊 Nechte kondicionér aspoň minutku působit, až pak jej vymyjte. Ideální je smýt jej studenou vodou - ta uzavře vlasové vlákno a uzamkne všechny účinné látky uvnitř. Po použití se vlásky hezky rozčesávají a zkřehlé konečky jsou o poznání víc hydratované (česala jsem se nad vanou, kde vidím každičký kousek svých hnědých kadeří, a fakt!).

Co mě hodně překvapilo, je vůně. Pokud máte rádi colu, budete kondicionér milovat! Aroma mi fakt připomnělo kolové nápoje, prostě mňamka 😊

✔️ stačí nanést malé množství do délek, balzám je sice “neviditelný”, ale účinkuje
✔️ vlasy se po použití hezky rozčesávají
✔️ kadeře neelektrizují při stylingu
✔️ mňam vůně
➖ pokud preferujete krémový bohatý balzám, budete zklamaní

9.jpg


Tip: Mrkněte na recenzi barev na vlasy BIOKAP! Udělala jsem vám i fotku “před” a “po”.

 
IMG_7738.jpg

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky