Bylinná zimní apatyka s tipy

Nejen na podzim, ale hlavně v zimním období je potřeba tělo krásně prohřát a zharmonizovat, tak, aby bylo plné síly a energie, a žádný neduh si na něho netroufnul.
 

Bylinná zimní apatyka s tipy

Jak vždy s oblibou říkávaly naše babičky:

Nejen na podzim, ale hlavně v zimním období je potřeba tělo krásně prohřát a zharmonizovat, tak, aby bylo plné síly a energie, a žádný neduh si na něho netroufnul.

A jak na to ptáte se? No úplně jednoduše, stačí když si do svých domovů pozvete láskyplné bylinky a koření, kterými nás příroda s láskou obdarovává, aby nám nejen na těle, ale také na duši bylo krásně a příjemně.

Tak pojďte a nechejte se inspirovat radami a tipy, které jsme pro vás připravili a které vám určitě zajistí, aby jste si zimní období vychutnali v klidu a pohodě.

Rady a tipy na zimní období

Pro to, abychom se v zimě hezky zahřáli, občas nestačí pouze navléct další vrstvu oblečení a přihodit do kamen. Zatopit si můžeme i vnitřně, avšak místo smrkového polínka přiložíme bylinky a vitamíny, které zahřejí stejně tak a často ještě více, jelikož se jejich teplo rozlije zevnitř, zahřeje nás a podpoří naší obranyschopnost.
 
A jaké bylinky by vám neměli v zimním období chybět ve spíži?
 

Třezalka tečkovaná

Jako první na seznamu láskyplných bylinek vám určitě nesmí chybět Třezalka tečkovaná, o které se říká, že je to jediná bylinka, která vás dokáže “vytáhnout ze tmy”. Navíc je to oblíbená bylinka plná slunce a dobré nálady.
 
Třezalka tečkovaná má navíc celou škálu pozitivních účinků na naše zdraví a organismus. Protože uklidňuje a zahání pocity úzkosti, je vhodná při nadměrném stresu a při žaludečních neurózách.  Můžete ji užívat také při začínající melancholii, stresovém vypětí, nebo v sychravých podzimních a zimních měsících, abyste předešli větším komplikacím, pokud víte, že během studených měsíců, kdy je venku minimum světla, trpíte a není vám psychicky dobře. Třezalka je oblíbená i proto, že působí antibioticky a protizánětlivě. Příznivě účinkuje také v období klimakteria, protože stabilizuje hormonální výkyvy ženy.


Česnek kuchyňský jako všelék
 

O blahodárných účincích česneku na lidské tělo věděly už naše babičky a aby taky ne, česnek nesměl chybět v žádné chalupě, jelikož byl a stále je hojně využíván při domácí léčbě jako přírodní antibiotikum.
 
Česnek kuchyňský patří k nejlepším a největším přírodním darům naší přírody.
Má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a navíc skvěle posiluje imunitní systém, proto je vhodný jako prevence a je účinný při léčbě viróz, nachlazení, suchého kašle a poradí si i s různými infekcemi. Navíc společně s hlohem obecným a jmelím bílým dokáží krásně působit a harmonizovat naše srdce.
 
TIP:
Česnekový elixír na imunitu
S naším úžasným česnekovým elixírem na posílení imunity můžete virózám vesele zamávat. Tento zázrak navíc úspěšně reguluje cholesterol v krvi a krevní tlak!

Budete potřebovat:
150 ml medu
10 stroužků česneku
100 ml jablečného octa
 
Postup:
Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty.  Tu pak smícháme s jablečným octem a medem. Směs vložíme do skleničky a necháme ji týden uležet v lednici. Během tohoto týdne ji však občas promícháme.
PS: Užíváme 1–2 kávové lžičky, které si rozmícháme v 150 ml vody. Elixír podáváme nejlépe ráno na lačný žaludek.

bylinkova-lekarna-zimni-(1).png

Jmelí bílé

 
Jmelí – nádherný symbol zlatého Slunce, slunečního svitu a ochrany, který neodmyslitelně patří k Vánocům a jejich tradičním zvykům. Navíc se jedná o kouzelnou bylinku se silnými léčivými účinky. Jmelí je výborné pro krevní oběh, snižuje krevní tlak, má antisklerotický účinek na cévy, celkově uklidňuje a prospívá i v době klimakteria. Ideální formou užití je tinktura, ale lze připravit i studený macerát (jmelí se totiž nesmí zahřívat). S dávkováním je třeba být opatrný a rozhodně se během přípravy vyhnout bílým kuličkám, které jsou jedovaté.
 

Tinktura ze jmelí

Tento recept je jednoduchý a můžete si ho vyzkoušet doma. Tinkturu určitě využije celá rodina. Pomůže snížit krevní tlak, utlumit bolesti hlavy a klimakterické potíže a také ulevit od bušení srdce.

Budete potřebovat:
200 g sušeného nebo čerstvě posekaného jmelí
1 l čistého lihu nebo kvalitní vodky

Postup:
Jmelí nasypeme do vhodné nádoby se širším hrdlem a dobrým uzavíráním, zalijeme čistým lihem tak, aby bylo vše ponořeno, uzavřeme a necháme na tmavém místě za občasného protřepání louhovat 6 až 8 týdnů. Poté přecedíme, vymačkáme a necháme několik dní usadit. Potom opatrně slijeme přes plátno nebo stáhneme hadičkou do tmavých skleniček.
PS: Užíváme dlouhodobě 15 až 20 kapek 2x denně nebo 8 až 10 kapek 3x denně do 200 ml vody.
 

Hloh obecný

 
Tento krásný trnitý keřík s rudými plody mírně připomínajícími šípky poskytovala dříve našim babičkám, celým jejich rodinám i chovaným zvířatům ochranu od všeho zlého, kromě toho však vždy figurovala v babiččině lékárničce jako velice účinná bylinka.
 
Hloh velice podporuje správnou funkci našeho srdce. Pomáhá s poruchami prokrvení věnčitých cév, ale rovněž s jinými srdečními nedostatečnostmi, například při lehkých poruchách srdečního rytmu nebo při náporech zrychlení srdeční činnosti. Celkově pomáhá harmonizovat srdeční rytmus a je skvělou přírodní a nenásilnou posilou pro naše srdce. Snižuje krevní tlak a působí proti návalům v období klimakteria.
Nejvhodnější forma jeho použití je tinktura z pupenů, z plodů hlohu se pak dá též připravit víno, z květů zase nálev.
 
Srdeční víno

Spojte užitečné s příjemným (a chutným) a připravte si toto delikátní víno s hložinkami, které povzbudí a podpoří vaši srdeční činnost.

Budeme potřebovat:

2 l červeného vína
1 velkou hrst zralých hložinek
1 velkou hrst hlohových květů
2 polévkové lžíce meduňkových lístků
1 polévková lžíce natě srdečníku obecného

Postup:
Všechny suroviny přivedeme ve víně k varu, necháme 20 minut louhovat, scedíme, necháme trochu vychladnout a podle chuti a potřeby osladíme medem. Pijeme jednu až dvě menší (koňakové) skleničky denně.


Šťavnaté hrozny - Vinná réva

 
Červené, nebo bílé? Ať už si zvolíte kterékoliv, oba druhy vám prospějí. Tyto lahodné, šťavnaté kuličky jsou totiž plné vitamínů a navíc jsou velmi zdravou a chutnou svačinkou, když vás honí mlsná. Navíc vám pomohou pokud se cítíte unavení a bez energie a to už věděly naše babičky, proto na žádné zahrádce nesměla vinná réva chybět, ze které si pak na zimu připravovaly léčivý elixír.
 
Hroznové víno, má obrovské množství látek, které prospívají našemu zdraví. Kromě toho, že je bohaté na různé vitaminy (jako např. C, E a B) obsahuje také kyselinu listovou a důležité prvky, jako jsou draslík, hořčík, železo a mangan. Navíc v něm najdeme i antioxidanty.
 
Vitamín B podporuje nervovou soustavu a také mozkovou činnost. Kyselině listové můžeme zase vděčit za správnou krvetvorbu a vitaminu C za to, že posiluje imunitní systém. Mangan, se podílí na zpevňovaní kostí a upravování činnosti štítné žlázy. Hořčík zase podporuje činnost svalů a v kombinaci s vitaminem E vám uleví od bolesti. No a díky vysokému obsahu železa hrozny podporují krvetvorbu a jsou výbornou potravinu pro anemiky, těhotné ženy či dárce krve.
 
bylinkova-lekarna-zimni2.png

 

Citrónové rozinky na posílení imunity

Tyto rozinky s vitamínem C jsou naprosto úžasné na podporu naší imunity! Doporučujeme je „zobat“ i jen tak preventivně, protože když pak nějaký ten bacil zaútočí, nemá skoro žádnou šanci. Navíc jsou rozinky zdravým mlsáním, které vám pomůže pokud se cítíte unavení a bez energie.

 

Budete potřebovat:

250 g rozinek
šťáva ze tří citronů

Postup:

Rozinky spaříme horkou vodou, dáme do misky a zalijeme šťávou z citrónů. Necháme je pak 6 hodin uležet, mezitím nám totiž trochu nabobtnají a nasáknou z citrónové šťávy vitamín C, jenž se pozvolna naváže na hroznový cukr, díky kterému má pak v našem organismu větší účinek.

 

PS: Rozinky ujídáme podle chuti.

 

 

Související recepty a články

Bylinná podzimní apatyka, aneb léčení podle našich babiček
Bylinná podzimní apatyka, aneb léčení podle našich babiček
A abyste si podzim opravdu užili v klidu a bez jakýchkoliv neduhů, inspirujte se s námi zkušenostmi našich...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky