Květové vody Vandini – něžné pohlazení z přírody

Zavřete oči a zasněte se… právě vstupujete do nádherně provoněné apatyky plné voňavých květin a bylinek……cítíte tu vůni a klid, který vámi prostupuje? Najednou se před vámi otevírá svět neomezených možností a vy cítíte klid, teplo a lásku. Tak by se jednoduše dala nazvat aromaterapie a její vliv na člověka. A v kombinaci s přírodní kosmetikou Vandini, a jejími skvělými květovými vodami, které jsou skvělými životabudiči, zažijete úžasný relax, který každý z nás v dnešní době potřebuje. Věřte, že až zahalíte svoji pleť a pokožku celého těla do malinkátých kapiček jemné mlhoviny a nasajete tu nádherně omamnou vůni nebudete chtít již používat nic jiného a tento magický rituál se pro vás stane každodením příjemným návykem a láskou na celý život.
 
Květové vody Vandini – něžné pohlazení z přírody

Jak se květové vody získávají?

Květové vody neboli hydroláty se získávají vodní destilací, kdy se květiny nebo bylinky vloží do destilační kolony spolu s filtrovanou nebo destilovanou vodou, která se zahřeje na bod varu.  Uvolněné teplo společně s párou prostupuje rostlinami a zachycuje v sobě molekuly aktivních látek a silici z rostlin. Pára pak pokračuje do takzvaného kondenzátoru, kde se ochladí. V ten moment se od sebe oddělí látky rozpustné v tucích a látky rozpustné ve vodě. Vzniká tak květová voda, neboli hydrolat. Na ní se usazuje olejovitá vrstva – esenciální olej.


Jaký je rozdíl mezi květovou vodou a esenciálním olejem?

Mnoho lidí si dodnes myslí, že květová voda je pouze chudým příbuzným esenciálního oleje, ale věřte, že tomu tak není a každý má něco do sebe.

Květové vody jsou například méně koncentrované než esenciální oleje a tím pádem jsou mnohem jemnější. Proto je můžete používat neředěné přímo na pokožku, což u esenciálních olejů není možné. Výhodou slabší koncentrace je také fakt, že květové hydroláty, tak budou vyhovovat všem bez rozdílů, a to jak starším osobám, tak malým dětem. Lidem, kteří mají citlivou pokožku, ale také těhotným a kojícím ženám, což se při užití esenciálních olejů říci nedá. Další výhodou květových vod je jejich nádherně jemná vůně.


K čemu jsou květové vody dobré a v čem nám pomohou?

Květové vody neboli hydroláty jsou úžasným životabudičem, který dokáže povzbudit všechny naše smysly, příjemně osvěžit unavenou pokožku, ale hlavně jsou výbornými nosiči nabitými rostlinnými výtažky z květin a bylinek, které mají za úkol vytvořit nádherný pocit blaha při každém použití. Dokáží při aplikaci chránit buňky tkáně, a proto fungují skvěle jako přírodní antioxidanty.

Nepostradatelné jsou jako pleťová voda či tonikum při odličování, na unavené oči, ale také jako osvěžení pleti v horkých dnech. Výborně si poradí při odřeninách či spáleninách, kdy pokožku krásně zchladí, zahojí a uleví jí. Nesmíme opomenout ani podrážděnou pokožku po holení a to, že prospívají i vlasové pokožce.

Květovou vodu můžete využít při výrobě domácí kosmetiky a přidat ji například do masky na obličej, zábalu na vlasy nebo peelingu. Květové vody dokáží svojí jemnou vůní zklidnit naší psychiku, takže jsou výborné před spánkem, kdy je stačí nastříkat na ložní prádlo a uložit se k sladkému snění.


Domácí květová voda

Pokud rádi tvoříte, není nic jednoduššího, než vyrobit si svoji domácí květovou vodu v klidu a pohodě u vás doma. Pokud máte destilační kolonu, tak je to raz dva, ale věřte, že to jde i bez ní. Tak to pojďte vyzkoušet.

Budete potřebovat:
1 díl okvětních lístků květiny nebo bylinky
1 díl filtrované vody
sáček s ledem + mnoho namražených kostek v mrazáku

Postup:
Doprostřed velkého hrnce umístíme prázdnou keramickou (žáruvzdornou) misku a na dno hrnce nasypeme okvětní lístky oblíbených bylinek nebo květin. Vše zalijeme filtrovanou vodou a to v poměru 1:1 tzn na 10 g kvítku 10 g vody.

Hrnec dáme na plotnu, přikryjeme pokličkou, kterou dáme obráceně tzn. úchytem dolů. Na vrch obrácené pokličky položíme sáček s ledem. Ledu je potřeba opravdu hodně, takže ho mějte do zásoby namražený a průběžně ho měňte. Takto pomalu vařte na mírném plamenu cca 1 – 1,5 h. Květinová voda bude stékat do misky kterou máte uprostřed hrnce. Finální květinovou vodu slijeme do nádobky s rozprašovačem a takto uchováváme  v chladu.

P.S. Jelikož se jedná o kosmetiku na vodní bázi bez konzervantů je třeba počítat s krátkou dobou trvanlivosti, takže není potřeba si ji dělat naráz hodně.

P.P.S. Květy je dobré používat čerstvé, ale ani sušené nezklamou. Výborné jsou například květy růží, levandule, heřmánku, měsíčku apod.

PS: Moje Vandini srdcovka je Vandini Energy s květovou vodou z pomeranče a babassu olejem , jelikož po každém použití moje pokožka zažívá extázi energie a dokonalý refresh a její smyslná, energetická vůně mě pokaždé okouzlí.

Článek o testování pomerančové řady Vandini si můžete přečíst zde
 

Související recepty a články

Kosmetika s vánočně pomerančovou vůní
Kosmetika s vánočně pomerančovou vůní
Jaké vůně si představíte, když se řeknou Vánoce? Jehličí, skořice, vanilka, hřebíček… A určitě i pomeranč! A...
Koupel pro zdraví i relax. Jak ji připravit a čím si ji zpříjemnit?
Koupel pro zdraví i relax. Jak ji připravit a čím si ji zpříjemnit?
V sychravých podzimních dnech je představa provoněné, a hlavně teplé koupele lákavější než kdy jindy. Prohřeje tělo...
Vandini, domácí lázně pohody
Vandini, domácí lázně pohody
Kdo z nás občas nezatouží po dokonalé relaxaci? Vypnout, uvolnit se a nechat veškeré události odplynout pryč. Že není...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky