Letní vzpruha pro pleť: růžová a levandulová voda ZGP

Letní vzpruha pro pleť: růžová a levandulová voda ZGP
Bulharskou značku Zoya Goes Pretty mám moc ráda. Už někdy před rokem jsem se zamilovala do jejich bambuckých másel v roztomilých obalech, které mě zachraňují, když mám na těle suchou kůži nebo když mi rozpraskají rty. Takže když se na liftea.cz objevily novinky od ZGP, musela jsem je vyzkoušet! O to víc, když mezi nové produkty patří osvěžující pleťové vody, na které v létě nedám dopustit!


100% přírodní produkt z voňavých květů


Jak růžová, tak levandulová voda od ZGP mají zcela čisté přírodní složení. Růžové tonikum tvoří voda z damascénské růže (rosa damascena flower water) a levandulové tonikum zase voda z levandulových květů (lavandula angustifolia flower water). Voda je z květin získávána unikátní procesem - destilací, a to podle tradičních léty ověřených postupů za použití moderních technologií. Jde vlastně o vedlejší produkt vznikající při parní destilaci esenciálního oleje z květů, který je nezbytnou součástí parfémů. Okvětní lístky se vaří ve vodě, vzniká provoněná pára, která se zchladí, zkapalní a - tadá - máme květovou vodu neboli hydrolát.

Bulharská růže


Růže z této balkánské země jsou světově proslulé. Vyrábí se z nich vyhlášený bulharský růžový olej, který je základní esencí růžových parfémů. Jak jsem zmiňovala, značka ZGP pochází z Bulharska, a tak má výrobce přímo po ruce ty nejkvalitnější nejsmyslnější, nejčistší a nejvoňavější růže pod sluncem! Neuvěřitelné je, že na výrobu 1 gramu růžového oleje jsou potřeba 3 kila okvětních lístků růže!
 
ruze.pngfoto: National Geography

Bulharská levandule


V Bulharsku se nedaří jen růžím, ale i levanduli. Taky jste si mysleli, že levandulovou velmocí je francouzské Provance? Kdepak! Bulhaři se pustili do pěstování levandule s takovou vervou, že sesadili Francii z čela největších světových výrobců levandulového oleje. Tonika ZGP jsou tak skutečně bulharské lokální produkty ze surovin nejvyšší kvality.  
 
Věděli jste, že z Bulharska pochází 70 % světové produkce růžového oleje a 70 % světové produkce levandule? 
 
levandule.pngfoto: Travel and Leisure


Růžová voda Zoya Goes Pretty ROSE WATER 


S růžovou vodou se dnes doslova roztrhl (nebo rozlil? 😊) pytel. Lahvičky s touto voňavou tekutinou najdete skoro i v té nejzapadlejší drogerii. O božských účincích vody z růže věděly už naše praprababičky, ale právě teď je ta doba, kdy se navracíme zpět k přírodě, saháme po organických produktech, využíváme znovu sílu bylin a rostlinek, a tak mají růžovou vodu v současnosti mezi svými produkty i konvenční kosmetické značky. Je to doslova poklad pro pleť,  takže se nedivím, ale u konvenčních produktů vždycky koukejte v obchodě na složení, ať nejste zklamaní - tonikum musí skutečně obsahovalo jen vodu z růže, nic víc. To od ZGP obsahuje vodu dokonce z certifikovaných růží (takže doslova růže s papíry! 😊)

zgp.png

Slaďoučká vůně a péče pro všechny typy pleti

Růžová voda ZGP je dodávána v čiré plastové lahvičce s rozstřikovačem. Tekutina má průhlednou barvu, protože je bez jakýchkoliv barviv. Zato aroma má neskutečné, a 100% přírodní! Není divu, že parfémem z bulharských růží se voní dámy po celém světě, a už nějaké to století! Stačí jedno šplíchnutí a vůně se rozline nejen po vaší kůži, ale i do okolí. Není nijak dráždivá, je nasládlá, ale hodně svěží. A osvěžení je přesně to, co má růžová voda za úkol! Kdykoliv během dne si můžete ovlažit obličej, ruce, dekolt či ramena a užít si dávku hydratace a aromaterapie. 

Dříve se říkalo, že kosmetika s růží je vhodná spíše pro zralou pleť. Já po vyzkoušení růžovou vodu nedám z ruky ani s pletí kategorie “mladá”! Obličej je po aplikaci tonika nádherně vypnutý, takový elastický a jemný na dotek, mizí pocit suché pleti (což je super - není třeba v obřích letních vedrech používat krém a už horkem mastnou tvář ještě víc mastit). Doporučuji pro všechny typy pleti, já mám suché tváře a mastnou T-zónu a díky multifunkčním účinkům růžová voda pečuje o všechny tyto potíže.


Levandulová voda Zoya Goes Pretty LAVENDER WATER


Levanduli potkávám nejčastěji v kosmetických produktech, které jsou určeny k použití před spaním (aromaterapeutické spreje na polštář, pěny do koupele apod.). I v tomto vám levandulový sprej od ZGP poslouží, ale využít ho můžete právě i jako vzpruhu, když je vaše pleť, vlasy nebo mysl unavená. Přesně tři šplíchnutí na obličej stačí k tomu, abyste pleť osvěžili, dodali jí šťávu a nastartovali se na další aktivity. Já mám teď v létě jedno 50ml balení v autě a jedno v kabelce, kterou nosím do práce - tyhle osvěžující věcičky potřebuji mít v horku pořád při sobě. Super je přibalit si malý sprej i do příručního zavazadla na palubu letadla a vyživit pleť, když z ní klimatizace a suchý letadlový vzduch udělají sušenku. 

zgp2.png

I tato vodička je průhledná a přijde vám v čiré plastové nádobce se sprejovým aplikátorem, který vytváří jemnou mlhu. Vůně tonika je výrazná, bohatá, taková kořeněná a omamná, připomíná mi některou ze složek pánských parfémů, což je příjemné, pokud máte rádi zemitější vůně jako já. Jestli máte doma polštářek naplněný levandulí, určitě si to teď dokážete živě představit. 

Účinky květových tonik


🌸 Růžová i levandulová voda tonizují pleť, hydratují ji a vyživují, odstraňují pnutí.
🌸 Zároveň pleť zklidňují, a proto jsou fajn pro večerní očistu, ale i jako záchrana pokožky po holení nebo popálení sluníčkem.
🌸 Jsou bez obsahu chemie, a tak pečují i o jemnou dětskou pokožku, mohou je používat i alergici, lidé s citlivou pokožkou a ekzematici.
🌸 Ocení je i lidé s problematickou pletí: obě vody mají dezinfekční a protizánětlivé účinky, eliminují produkci kožního mazu a vznik nedokonalostí a urychlují hojení nedokonalostí již vzniklých. Navíc hezky stahují rozšířené póry, chrání je před vniknutím nečistot a díky tomu i před vznikem zánětů (nových pupínků).
🌸 Plus navíc účinky aromaterapie: tonika zklidňují psychiku, pomáhají zvládat stres, navozují pohodovou náladu. Díky své příjemné vůni taky zmírňují bolesti hlavy a pomáhají při problémech se spánkem.

Na co a kdy květové vody používám?


⚬ k osvěžení kdykoliv během dne
⚬ k tonizaci pleti místo běžného tonika nebo čisticí či micelární vody (růžovou či levandulovou vodu jednoduše našplíchejte na vatový tamponek a očistěte obličej)
⚬ k přípravě pokožky na následující péči, zejména před aplikací pleťového oleje se doporučuje zkropit pleť troškou květové vody 
⚬ k odličování přírodní cestou (stačí na květovou vodou navlhčený tamponek přidat pár kapek jojobového oleje)
⚬ pro fixaci make-upu (po nalíčení pleť pošplíchejte ze vzdálenosti asi 30 cm)
⚬ pro vytvoření práškové pleťové masky (místo běžné vody smíchejte prášek určený ke tvorbě domácí masky s vodou z květů a vytvořte kašičku, kterou naneste na obličej)
⚬ pro příjemnější rozčesávání vlasů (do mírně vlhkých kadeří aplikujte cca šest šplíchnutí ze vzdálenosti asi 30 cm)
⚬ pro provonění vlasů
⚬ po holení nohou pro zklidnění podrážděné kůže 
⚬ jako osvěžovač vzduchu 
⚬ jako odpuzovač molů (důkladně ovoňte kousek látky levandulovou vodou a látku umístěte do šatníku)
⚬ jako uspávadlo (levandulová voda aplikovaná na polštář je lepší jako počítání oveček)
⚬ k ovonění domácích limonád (obě květové vody jsou konzumovatelné a vykouzlíte s nimi lahodnou ⚬ levandulovou či růžovou limonádu nebo třeba aromatický levandulový cheesecake)
⚬ když jsem unavená a bolí mě hlava 

Říkali jste si, že květové vody jsou vlastně tak nějak zbytečné a trošku “drahá sranda”? Oproti jiným osvěžovacím pleťovým sprejům třeba s vodou z ledovce už není cena o tolik vyšší, zato jsou mnohem vyšší přínosy pro zdraví a krásu. Růže i levandule jsou poklady přírody, které využívala už třeba Kleopatra! Věřím, že po vyzkoušení už taky multifunkční tonika od Zoya Goes Pretty nedáte z ruky 😊
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky